Похорон Св. Антонія Печерського

Реставратор – Мирослава Якимович.

Реставровано у 2003-2005 pp.

Основа ікони складається з однієї липової дошки шестикутної форми. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, тонкий. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, позолочення на німбах.

Стан до реставрації

У верхній частині – лущення фарбового шару, горизонтальний кракелюр. Пізніші реставраційні втручання у авторський живопис – тонування в місцях втрат фарбового шару, перемалювання авторського живопису, потемніння лакової плівки, затіки воску, значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування ікони. Укріплено фарбовий шар. Знято пізніші перемалювання авторського живопису та тонування. Потоншено потемнілу захисну лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення. Видалено затіки воску. Проведено тонування в місцях втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Тоновані ділянки покрито шаром лакової плівки.

Опис

Композиція твору умовно ділиться на три частини. Подію зображено в приміщенні. По центру ікони розміщено труну з тілом Антонія Печерського заплющені опущені, довгий ніс прямий, сиві довгі борода і вуса. Навколо голови – широкий золотий німб. Над труною напис червоними літерами: Представленіє отца нашого Антонія Печерського. У верхній частині твору по центру – два ангели з сіро-блакитними крилами тримають немовля – символ душі. Ангели одягнені в довгі рожеві туніки. Навколо їхніх голів – золотисті німби.

У лівій частині твору – шість ченців, серед яких на першому плані – Феодосій Печерський, який зображений у повен зріст, у легкому розвороті праворуч. Святий середнього віку, з темним волоссям, довгою бородою та вусами. Його голова ледь схилена донизу. Він має дугоподібні тонкі брови, довгий прямий ніс. У припіднятих руках Феодосій тримає розкриту книгу. Одягнений він у яскравий червоний фелон із зеленим коміром та темно-коричневий хітон. Поверх хітону – рожевий омофор з зеленими хрестами та жовтими китицями. Над головою напис червоними літерами: ПР. ОТ ФЄОДОСІЙ ПЄЧЄРСКІЙ. За спиною святого – двоє сивобородих ченців у кукілях та чорному одязі. Крайній зліва ченець – у повен зріст. Його ліва рука піднята до рівня грудей, а права, з вервечкою, опущена. Далі постаті ченців зображені умовно.

У правій частині композиції теж стоїть шестеро ченців, попереду яких двоє є старшого і середнього віку. Той, що ближче до центру, зображений у повен зріст. Він ледь повернений вліво й має довгу сиву бороду і вуса. У лівій руці він тримає вервечку, а права піднята до рівня грудей. За ним зображений чернець середнього віку з темними вусами та бородою. Позаду видно лики двох ченців, а вдалині – умовні зображення ще двох в кукілях.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 25. Іл. 7Ь. табл. VI.

Овсійчук В, А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 323.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Ма-нявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: Іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упоряд-ник Канарська О. – С. 36.

Скоп Лев. Ікона “Погребеніє Святого Антонія” з іконостасу Скиту Манявського Ієромонаха Йова Кондзелевича // Сакральне мистецтво Волині. Матеріали IX міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 31 жовтня – 1 листопада 2002 року. – Луцьк, 2002. – С. 10, 11.

Якимович Мирослава. Конструкція предели з іконою “Упокоения Преподобного Антонія Печорського” з Богородчанського (Манявського) іконостасу у світлі реставраційного дослідження // Волинська ікона: дослідження та реставрація. Матеріали XI міжнародної конференції, м. Луцьк, 3 – 4 листопада 2004 р. Луцьк, 2004. – С. 92-94, 96. Іл. С. 95.

Скоп Петро. Дослідження іконографічних сюжетів цокольного ряду іконостаса Церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток. Тези та матеріали доповідей V міжнародної науково-практичної конференції. Київ. 24 – 27 травня 2005 р. – Київ, 2005. – С. 284.

Виставки

Не експонувалася.