Мучення Христа терновим вінком

Реставратор – Євген Манько.

Реставрована у 2003-2005 pp.

Основа ікони складається з однієї липової дошки шестикутної форми. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, тонкий. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, на німбах – позолочення.

Стан до реставрації

Незначні втрати фарбового шару на живописі. Кракелюр дрібносітчастий. Значні потемніння лакової плівки та поверхневі забруднення фарбового шару.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару. Проведено тонування в місцях втрат та подряпин фарбового шару. Після тонування твір покрито новим шаром лакової плівки.

Опис

У верхній частині конструкції, по центру, розміщена ікона “Мучення Христа терновим вінком”. Композиція симетрична. Умовно її можна поділити на три частини. Події зображено на тлі архітектурного стафажу. Обабіч центру проходи у вигляді арок. Позем світло-вишневого кольору. В центральній частині твору на сірому підвищенні сидить Христос. Його лик видовжений, очі опущені, голова ледь похилена. Він має тонкі прямі брови, довгий ніс. На голові – терновий вінок. На тіло Христа накинена багряниця яскраво-червоного кольору, яка спадає, оголюючи його торс та руки, схрещені і покладені на коліна. Христос зображений босоніж. Стопи ніг теж схрещені. Навколо голови Ісуса – широкий гладкий хрещатий німб, окреслений тонкою червоною смугою, з написом, виконаним червоними літерами W О Н. Над німбом, трохи зліва, на тлі, монограма: ΙΣ ΧΣ.

За спиною – трьоє чоловіків, які катують Христа терновим вінком. Праворуч Христа – середнього віку чоловік у повен зріст, нахилений до нього. Його руки підняті до рівня грудей. Одягнений він у коротку сорочку вохристого кольору з короткими рукавами та у вузькі короткі cipo-фіолетові штани. На ногах сандалі. Його голова нахилена вправо, а видовжений лик поданий у профіль. Він має великі очі, довгий з горбинкою ніс, густі вуса. На голові – червона шапка.

Поруч, за спиною Христа зображений чоловік з піднятими догори руками, в яких тримає палицю. Він розвернений вліво. Його лик округлий, очі опущені. На голові світле волосся. Одягнений він у темно-оливковий хітон, підперезаний червоним поясом.

Ліворуч Христа – молодий чоловік, зображений зі спини, обіпертий на ліву ногу. В піднятих догори руках тримає палицю. Одягнений у коротку сорочку оливкового відтінку, підперезану вохристим поясом та у вузькі червоні штани.

У правій частині композиції зображений воїн у повен зріст, у тричвертному розвороті праворуч. В правій піднятій руці тримає алебарду з довгою ручкою, у лівій – меч. Його лик видовжений з прямими вусами. Одягнений воїн в оранжеву сорочку, зелені облягаючі штани, шолом, на ногах світло-вохристі чоботи.

У лівій частині ікони зображено старшого чоловіка в одязі першосвященника, який прямує до групи воїнів, що катують Христа. Постать подана у повен зріст, у профіль. Його права рука піднята до рівня грудей, у лівій – тримає галузку. Лик вохристої карнації. Довгі вуса і борода сивуваті. Одягнений чоловік у червоно-оранжеве вбрання та шапку з білим відворотом.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. S.d. табл. VI.

Овсійчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 291.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки вілреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 36.

Скоп Петро. Дослідження іконографічних сюжетів цокольного ряду іконостаса Церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток. Тези та матеріали доповідей V міжнародної науково-практичної конференції. Київ. 24 – 27 травня 2005 р. – Київ, 2005. – С. 283, 284.

Виставки

Не експонувалася.