Пророки Яків, Даниїл і Мойсей

Реставратор – Мирослава Білецька.

Реставрована у 2001-2002 pp.

Форма ікони видовжена, з трьома півкруглими формами згори, середньою найвищою. По периметру – ажурне, різьблене у формі завитків обрамлення. Основа ікони та обрамлення складаються з п’яти липових частин, склеєних між собою, оброблені зі звороту столярним інструментом вздовж волокон деревини. Левкас білого кольору клеєкрейдяний, щільний. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, попозолочення, посріблення, кольоровий лак.

Стан до реставрації

У верхній частині ікони – тріщина у місці з’єднання двох дощок. Фрагмент різьби рухомий та тримається на металевому цвяху, що частково фіксується до основної частини різьби. Праворуч – втрати різьби у ділянках склеювання деревини. На звороті – непрофесійне кріплення рухомих частин основи, затікання клею, невеликі отвори та механічні ушкодження. Незначні ушкодження деревини жуком-деревогризом. По всій площині левкасу утворився дрібносітчастий кракелюр. На золоченому тлі втрата, (4x9,7 см) що частково захоплює фрагмент зображення голови Якова. Втрати фарбового шару та позолоти – незначні, його потертя та подряпини. Перемалювання авторського живопису. Лакова плівка потемніла. Поверхня твору вкрита ущільненим пиловим забрудненням.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Демонтовано непрофесійні кріплення рухомих частин різьби та проведено фахове скріплення. Усунуто ущільнені пилові забруднення зі зворотного боку. Укріплено фарбовий шар та левкас. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару на тлі, різьбі та живописі. Усунуто пізніші перемелювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

На фігурному картуші – троє пророків, постаті яких пропорційні, нахилені праворуч. Яків та Мойсей зображені нижчепоясними, а Даниїл – майже на весь зріст. Ліворуч зображений Яків, що лівою рукою тримає довгий, розгорнутий угору білий сувій з текстом, писаним чорними літерами, права – зігнута в лікті. Це сивобородий старець із запалими щоками, опуклими темними очима, довгим носом та сивим волоссям. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений тонкою темною лінією. Одягнений пророк у зелену, підперезану червоним поясом, туніку та вохристий гіматій. Посередині – Даниїл, що правою рукою зверху тримає білу прямокутну плиту з текстом, у лівій – вохристий камінь. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений темною графічною лінією. Одягнений у зелену та вохристо-оранжеву з коротшими широкими рукавами туніку та яскравий червоний плащ, краї якого скріплені на правому плечі фігурною золотистою фібулою та біло-червоний кидар. Третім зображений Мойсей. Правою рукою він тримає масивні білі скрижалі з текстом, у лівій – вогняну кулю, що символізує неопалиму купину. Від голови відходять два промінці. Навколо – гладкий золочений німб, окреслений темною графічною лінією. Одягнений у синю туніку з білим комірцем та вишневий гіматій. Пророки зображені на гладкому золоченому тлі. (Тексти на згортках пророків див. схема-додаток С. 380.)

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 33. табл. XVII.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 37.

Білєцька Мирослава, Козак Олена. Реставрація ікони “Пророки Яків, Даниїл та Мойсей” // Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2001. – №3(4). – С. 25-26.

Виставки

“Безцінні скарби України. Ікони Богородчанського іконостаса”. Національний музей у Львові. 1995 рік.