Церква Успіння

Церква Успіння

с. Липовець.

Яворівський район.

Церква Успения Пр. Богородиці.

Перша церква в селі була збудована у 1636 р. У 1883 р. освячено наріжний камінь під нову будівлю (тепер ця гранітна глиба з вирізьбленим написом «AWПГ» розташована у фудаменті під вівтарем). Збудована стараннями священика Івана Отта майстрами, ймовірно тими ж і за тим проектом, що й церкви в Коханівці і Свидниці і освячена, як свідчить зроблений у 1996 р. напис на західній стіні бабинця справа від дверей (повторення різьбленого старого напису на хорах, скритого шалівкою під час ремонту): «Сей храм основан 19 квітня 1883 р. Посвящен 15 серпня 1884 р. за бс о. ї. Зіять Отто».

Тризрубна будівля, з навою вкритою великою банею, яка у нижній частині переходить у чотирисхилий дах. На південний-захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна, квадратова в плані дзвіниця стовпової конструкції, збудована у 1929 р. майстром Бохором з Вислобоків (зі слів мешканців села).

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 20, справа № 438;

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 320.

Довідка на сайті