Повість про Варлаама та Іоасафа. Кін. 16 ст.

Розмір зображення: 1717:1178 піксел

У творах книжкової графіки XVI століття малюнок дедалі частіше виступає як самостійний вид художньої творчості. В цьому нас переконують ілюстрації до рукописного примірника «Повісті про Варлаама та Іоасафа», який датується кінцем XVI століття (Львівська державна наукова бібліотека АН УРСР) [Іван Франко. Варлаам і Йоасаф. – «Записки Наукового товариства імені Шевченка», т. VIII, Львів, 1895, кн. 4, стор. 1 – 28].

Деякі малюнки з цієї книги мають ще багато спільного з традиційною композицією ікони «Знаменіє», наприклад «Народження Іоасафа», в якому майже не помітно індивідуальної творчої манери митця. Але на другому малюнку, де зображено зустріч юного Іоасафа з двома старими людьми, відчуваються риси нового. В композиції досягнуто враження вільного простору, хоч уся сцена побудована в одному плані. Постаті здаються досить об’ємними, незважаючи на те, що зображені вони тільки за допомогою точного лінійного рисунка. Живо передано рух, особливо в ході коня, на якому їде Іоасаф. У цьому, як і в деяких інших малюнках, помітно вплив західноєвропейського мистецтва доби Відродження. Це виявляється не тільки в європейському одязі (капелюхах з перами, коротких камзолах з виложистими комірами) деяких персонажів, але й у загальному прагненні до реальності. Проте поряд з безпосереднім відбиттям життєвих вражень тут є ще багато елементів старої, традиційної іконографії, як, наприклад, в зображенні трьох воїнів. Взагалі ж малюнок з зображенням зустрічі Іоасафа свідчить про великі зрушення в манері, отже, і в художньому світосприйманні невідомого автора цих ілюстрацій.

У решті ілюстрацій до «Повісті про Варлаама та Іоасафа» нове також міцно переплітається зі старим. Бажання передати природні пози та рухи бореться тут із застиглими трафаретними схемами. Крізь умовне зображення старої мініатюри поволі окреслюються риси нової ілюстрації реалістичного характеру (с. 333 – 334).

Ілюстрація до «Повісті про Варлаама і Іоасафа». XVI ст. Львівська наукова бібліотека АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 336.