2009 р. Ключі, якими ніколи не відкривали замків

Володимир Гармаш

Дата: 05.03.2009

Це справді незвичні ключі. Вони ніколи не відкривали жодних замків – у звичному розумінні слова. Бо це ключі від міста. Отож символізують, перш за все, владу: у кого ключі, той і господар.

Чотири символічні срібні ключі походять з XVIII ст. Їх зберігали здебільшого у Львівській ратуші, і відповідав за це міський урядовець Бенедикт Григорович. Він виконував у XVIII ст. обов’язки касового референта й опікувався залізною скринею, що слугувала міською скарбницею. У скрині зберігалися й срібні ключі Львова. Про це розповідає том 1 “Історії Львова”.

Небезпека над ключами нависла під час Другої світової війни. Навесні 1944 р. багато музейних цінностей вивезли на Захід. По війні пам’ятки не повернулися. Серед втрачених раритетів був залізний символічний ключ Львова з XVIII ст. А срібні ключі, на щастя, залишилися у Львівському історичному музеї, де й нині експонуються.

Ключі є виробами місцевого промислу. Кожен з них позначено австрійськими так званими контрибуційними клеймами. Вони означають, що місто сплатило спеціальний податок і ключі не підлягають конфіскації. У комплекті – два більші ключі (символізують Краківську і Галицьку брами) та два менші (Босяцька та Єзуїтська хвіртки).

Поширеною була передача ключів від міських брам і хвірток почесним гостям на знак пошани, а ворогам – на знак покори. У 1634 р., коли у Львові приймали короля Владислава IV, бургомістр зустрів його хлібом-сіллю і вручив на церемоніальній подушці ключі міста, зв’язані шовковим шнурком з позолоченою ниткою. А коли у 1672 р. Львову загрожувала турецько-татарська навала, бургомістр Бартоломей Зіморович разом з депутацією львів’ян приніс до намету командувача турецького війська подарунки, а також залізні ключі від міських брам.

Коли у Львові 16-20 жовтня 1851 р. перебував імператор Австрійської монархії Франц-Йосиф Перший, йому теж вручили символічні ключі Львова. Срібні символічні ключі використовували також як атрибут інавгурацій бургомістрів і президентів Львова.

Окрім згадуваних ключів, в колекції Львівського історичного музею зберігається великий сталевий ключ, який 3 вересня 1914 р. вручали російському генералові фон Роде на знак капітуляції міста. Останній в історії Львова символічний ключ виготовили згідно з рішенням виконкому від 9 січня 1969 р. Цей ключ вручають особам, яким присвоюють звання Почесного громадянина Львова.

Джерело: “Високий замок”