2008 р. Годинник на Ратуші можуть зупинити

Оксана Левицька

Дата: 13.07.2008

Тиждень тому головний годинник Львова на верхівці міської Ратуші почав відставати. Годинникарю 38-річному Тарасові Басу знадобилося 4 год. для встановлення причини несправності.

– Неполадки допомагав шукати мій товариш Ігор Зубатий. Він інженер, – розповідає Тарас Бас. – Ігор підказав, що несправність може виникнути через старіння металу. На око цього не визначиш, треба спеціальні прилади.

Нині стрілки годинника поспішають. Та львівський майстер запевняє, до секунди відкоригує роботу годинника.

– Якщо збої будуть постійно, годинник доведеться зупиняти на ремонт або реставрувати, – каже директор комунального підприємства ”Ратуша-Сервіс” Мирон Трохимчук, 67 років. – Востаннє його ремонтували сім років тому.

Годинник на вежі встановили 1851-го. Механізм привезли з фабрики Вільгельма Штіля з-під Відня. Діаметр циферблата – 2,7 м, довжина великої стрілки – 2 м, малої – 1,5 м. У Європі працюють два механічні дзиґарі такого розміру – у Львові та Відні.

Джерело: “Газета по-українськи”