2009 р. «Еталон» залив палац Бандінеллі на пл.Ринок у Львові і простягає руки до собору св. Юра

Дата: 06.11.2009

Відома архітектурна пам’ятка пізнього ренесансу – палац Бандінеллі на пл. Ринок, 2 зазнала наруги від дій невмілих працівників фірми «Еталон», яка виконувала будівельні роботи на фасаді сусіднього будинку, – про це сьогодні, 6 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Внаслідок неправильного водовідведення, фасад нещодавно відреставрованого палацу Бандінеллі замок і з нього відшарувався потрісканий тиньк. Правий кут будинку виглядає залитим, відсутність ринви спричинила замокання в інтер’єрах першого і другого поверхів та пошкодила дерев’яні стелі.

Найцікавіше, що замість того, аби покарати фірму «Еталон» за нехлюйство, що призвело до руйнування пам’ятки, її «сватають» на реставрацію собору св. Юра, як підрядника, що може виграти тендер через найнижчі розцінки за свої послуги!

Експерт громадської організації ЦППД «Сім», яка провадить моніторинг пам’яткоохоронних програм, у коментарі кореспонденту ЗІКу пояснив: « Робітники зняли ринву, але не зробили тимчасового водовідведення, щоб вода стікала жолобком. Оскільки воду з даху не відводили довший час, то це спричинило замокання в інтер’єрах на пошкодження брюкованих стель. Кут є замочений, може піти грибок. Це все наслідок низької виробничої культури будівельників, які не гідні називатися реставраторами».

Нагадаємо, що палац Бандінеллі спорруджений 1593 р., ґрунтовно перебудували у 1737-1739 роках, звівши для укріплення контрфорси. Наприкінці сімдесятих років XX ст. виявився аварійний стан будинку, а 1985 року його стіни через численні самочинні перепланування, почали тріщати. Рятувальні роботи обмежилися відселенням мешканців, і більше десяти років палац стояв без вікон і дверей, аж поки навесні 1996 року не зруйнувалася центральна частина, а фасад від вулиці Ставропігійської нахилився майже на десять градусів.

Кілька років стіну підпирали металеві ферми. Врятувала пам’ятку активність громадськості, насамперед “Товариства шанувальників Львова”, яке наполягло на тому, що реставрувати пам’ятку доручили фаховим науковцям. Відновлював палац Бандінеллі колектив архітекторів-реставраторів майстерні № 3 інституту «Укрзахідпроектреставрація». Всі знайдені протягом реставрації аутентичні білокам’яні фрагменти було дбайливо збережено, а замість утрачених оригінальних деталей за їх взірцями було замовлено копії.

Під час робіт на архітекторів чекали цікаві знахідки: залишки унікальної конструкції печі ХVІ століття та потаємних гвинтових сходів, датовані ХVІІ століттям дерев’яні балки стелі й унікальні інкрустовані алебастром ренесансні різьблення віконних відкосів, замуровані у пізніші часи цеглою. Тепер у палаці Бандінеллі розмістились зали змінних виставок та експозиція муніципальних коштовностей Історичного музею Львова, Музей пошти та Музей скла.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»