2007 р. Грибок за 10 мільйонів

Мирослава Іваник

Дата: 14.05.2007

Палацу Бандінеллі у Львові загрожує руйнування. Воно відбувається через надто високу вологість у підвалі, що поширюється на стіни будинку. Про це розповіла начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Натомість Сергій Богданов, завідувач музею історичних коштовностей, що є підрозділом Львівського історичного музею і розташований у палаці Бандінеллі вважає, що паніка дуже перебільшена.

За словами Лілії Онищенко, внаслідок постійної вологості в підвалі камінь розсипається в пісок, і жодні заходи, яких намагаються вжити, не дають потрібних результатів. Фахівці здивовані, що однаково сиріє зовнішня та внутрішня частини стіни. Осипається навіть гранична стіна між 2 і 3 будинками.

– Ми проводили заміри вологості спеціальним апаратом. Він просто зашкалює. Також заходили у будинок навпроти, де розміщена аптека-музей. Там те саме.

Як стверджує начальник управління, причина може бути в погано зробленій каналізації на вулиці або в старому австрійському колекторі, про який ніхто не знає. Два роки тому провели заміну всіх комунікацій, проте докладної схеми старих австрійських мереж немає. Тому там може проходити “підпільний” поперечний колектор, який наповнюється водою, вона ж впливає на рівень вологи на стінах пам’яток архітектури. Вирішити цю проблему можна, лише розкопавши колектор та усунувши джерело вологи.

За словами Лілії Онищенко, не відомо, наскільки швидким є темп руйнування стін, але наслідки для пам’ятки, очевидно, будуть дуже поганими. Начальник управління, однак, стверджує, що відсутність гідроізоляції, якої не зробили під час реставрації, не вплинула на стан справ.

Натомість Сергій Богданов каже, мовляв, проблема надумана. За його словами, працівники музею проводять профілактику, зокрема, постійно провітрюють приміщення, щоб запобігти поширенню грибка:

– Я зацікавлений у тому, щоб на стінах не було грибка. Звісно, він ще є в підвалі, як і в усіх будинках на площі Ринок, але намагаємося постійно висушувати його. На першому поверсі його вже немає.

Сергій Богданов стверджує, що за два роки, відколи там існує музей, ситуація суттєво змінилася. Якщо колись було відчутно постійну вологу, тепер цього немає. Головна причина – приміщення стало обжитим, і, за рекомендацією архітекторів, його постійно провітрюють.

– Ту проблему, що в підвалі ще є грибок і постійна волога, мають вирішити фахівці-архітектори, – зазначив Сергій Богданов.

Нагадаємо, декілька років тому фахівці говорили про незакінчену реставрацію палацу Бандінеллі. Вони вказували, що там не зробили гідроізоляції. Подейкують, що тоді чиновники просто вирішили зекономити. До речі, реставрація пам’ятки тривала декілька років, на неї витратили майже десять мільйонів гривень із державного та міського бюджетів. Гідроізоляція ж потребувала залучення ще кількох сотень тисяч гривень.

Ще 2005 року в коментарях пресі Лідія Горницька, керівник архітектурної реставраційної майстерні № 3 інституту “Укрзахідпроектреставрація” (який розробляв проект реконструкції палацу), провідний архітектор проекту реконструкції палацу Бандінеллі, заявила, що будинок без гідроізоляції – це все одно, що людина без ніг.

За її словами, держава закрила питання фінансування Бандінеллі 2004 року, хоча потреба в ньому залишалася. Згідно з проектною документацією, потрібно було здійснити вертикальну та горизонтальну гідроізоляцію, тобто “відсікти” від вологи рівень підвалу палацу та його перший поверх. Але на це забракло коштів, що призвело до нинішнього лиха, коли волога повільно піднімається стінами пам’ятки.

Проте Лілія Онищенко стверджує, що проблема полягає не у відсутності гідроізоляції, а у старому колекторі, який постійно наповнюється водою.

Джерело: “