Борис Козловський

Дата: 22.05.2008

Це той палац біля Львівського історичного музею, який ще кілька років тому міг би завалитися будь-якої миті. Пригадуєте, стіни цієї пам’ятки архітектури, які “тікали” у різні боки, підпирали металеві конструкції, своєрідні милиці. Палац, який належав колись італійцеві Роберто Бандінеллі, на щастя, врятували і зараз у ньому міститься Музей історичних коштовностей, філіал Історичного музею.

Ще під час проектування реставраційних робіт керівник проекту, архітектор Лідія Горницька після зондажу однієї зі стін виявила стару готичну кладку цегли. Її робили ще до великої пожежі у Львові, тобто до 1527 року. Цегла була сильно обпеченою й брудною. Поруч – шахта-димар. Проектант зробила висновок що це фрагмент кухні XVII століття.

Працівники музею вирішили відновити старовинну кухню. Найбільше “загорівся” цією ідеєю завідувач музею Сергій Бобров. Хтось жартома порадив йому дещо змінити прізвище і називатися Бобров-Бандінеллі. Принаймні у день відкриття експозиції у старовинному вбранні він дуже нагадував колишнього господаря палацу. Пан Сергій розповів, що шатро кухні (стелю) відновили за зразком кухонного шатра, який зберігся у Жовківському замку.

Усе начиння кухні – з фондів Історичного музею. Це дзбани, казани, кухлі, ковші, черпаки… Особливу цінність являють собою олов’яні тарелі XVII-XVIII століть з клеймами львівських, гданських, англійських та німецьких цехів. І меблі – від давніх-давен, переважно голландської роботи. Найбільше їх виконано з горіха.“Значною мірою, – розповідає пан Сергій, – ця кухня “списана” з картин голландських художників. Адже вони з любов’ю виписували кожну найдрібнішу деталь свого кухонного побуту.

Дві картини – Броуера і Терніса – прикрашають інтер’єр кухні. Виконано лише частину задуманого. Невдовзі до кухні додадуться ще дві кімнати. Це офіціантська чи буфетна, де буде представлено фарфор, фаянс, скло XVII-XVIII століть. А ще – кімната для парадної їдальні з відповідними меблями того часу. Отримаємо з реставрації величезний сервант, виконаний данськими майстрами”.

Не виключено, що палац Бандінеллі відкриє ще не одну свою таємницю…

Джерело: “Високий Замок”