Арсенал міський (№ 5)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Міський арсенал 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Міський арсенал 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Міський арсенал 1555 – 1575 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В реєстрі витрат на ремонт міського арсеналу в 1632 р. згадується маляр Андрій [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 113].

Зброярня у південнос-східному куті міста влашована в 1430 р. Її розібрали в 1554 р., а в 1555 – 1556 рр. на її місці збудували нову. В 1571 р. ця споруда була вщент знищена пожежею.

В 1574 – 1576 рр. будівничий Іван Лис спорудив новий міський арсенал. З 1981 р. тут розміщено музей зброї.

Під № 5 у приміщенні міського арсеналу 1981 року відкрили єдиний в Україні й у колишньому СРСР Музей зброї. На стіні “Арсеналу” з боку Підвальної 1970 року встановлено меморіальну дошку в пам’ять про гайдамаків, яких тут ув’язнили після придушення повстання Коліївщина (автор – А. Галян). До 1980 року стіна міського арсеналу з боку вулиці Братів Рогатинців була оздоблена чудовими кам’яними гербами Львова, короля Яна ІІІ Собєського та гетьмана Станіслава Яблоновського, які після доволі невдалої реконструкції, що мала імітувати стару арсенальну вежу, зняли, і теперішнє місцезнаходження цих надзвичайно цінних історичних пам’яток невідоме (найімовірніше, це може бути підвал церкви Архістратига Михаїла).

Джерело: “”, 23 лютого, 2007 року, № 32 (102)