Королівський арсенал

Споруда фіксує напрямок східної лінії укріплень середньовічного центру Львова. Зведено її між Високим і Низьким мурами (XIV-XV ст.) за проектом військового інженера й архітектора, коменданта львівської фортеці П.Гродзицького у 1639-1649 рр. На відміну від розташованого в одну лінію більш раннього Міського арсеналу (1554-1556 рр.), новий будувався на кошти польського короля Володислава IV (звідси його назва).

Затиснена поміж оборонними мурами, споруда спочатку не сприймалася в міському середовищі. Після знесення укріплень наприкінці XVIII – на початку XIX ст. повз Королівський арсенал пролягла вул. Підвальна, а перед його південним фасадом утворено відкритий простір. У 1824 і 1954 рр. споруда реставрувалася. Під час останньої реставрації головному південному фасаду повернено первісний вигляд.

До складу Королівського арсеналу входять три згруповані навколо внутрішнього двору двоповерхові муровані корпуси з зальним розплануванням: великий головний, перекритий на 1-му поверсі коробо-вим склепінням, і два менші, бічні, що прилягали до Низького муру. Причілки замикаються арковими брамами з порталами з великого русту. Яскраві ознаки стилю бароко відбито в архітектурі головного корпусу. На його урочисто вирішеному південному фасаді в 1 -му ярусі розміщено портал входу, аналогічний за формою до брами на подвір’я. Над порталом розміщено вирізьблені з каменю жерла гармат. Другий ярус – вишукана трипрогонова аркова лоджія, оздоблена балюстрадою й пілястрами тосканського ордера. Увінчує фасад шпиль із трикутним балконом і характерними для бароко волютами й вазонами. Цікаво виглядає дворовий фасад головного корпусу з центральним порталом з двома динамічними спіралями волют, масивними трикутними й лучковими сандриками у лиштвах вікон 1-го і 2-го поверхів, розділених карнизним гуртом. Портал був п’єдесталом скульптурної групи “Архістратиг Михаїл, що попирає сатану”, виготовленої з металу львівським ливарником К.Франком у 1639 р. Зараз скульптура зберігається у філіалі історичного музею, в будинку Міського арсеналу.

Королівський арсенал є рідкісною будівлею військового призначення середини XVII ст.

Т.О.Трегубова