2009 р. Комуністи звертаються у прокуратуру

Дата: 28.07.2009. У Львові, на Пагорбі Слави, черговий акт вандалізму. Комуністи звертаються у прокуратуру

27 липня у Львові на Пагорбі Слави представники лівих сил провели мітинг, яким вшанували 65-річницю визволення Львова від німецько-фашистських загарбників. Мітинг відбувся після покладання квітів керівництва Львівщини. Участь у мітингу представників «лівих сил» взяло біля 150 чоловік, які розгорнули Георгіївську стрічку шириною три метри і довжиною тридцять метрів. Про це ЗІКу повідомив перший секретар Львівського обкому КПУ Олександр Калинюк.

Він наголосив, що під час святкування на Пагорбі Слави «ми виявили, що на постаменті «Батьківщина-мати» здійснено черговий акт вандалізму. Там знаходиться братська могила 30 воїнів-визволетилів Львова і у 2007 році бронзова таблиця із прізвищами похованих уже була вкрадена. Сьогодні ми виявили, що вкрадено 11 метрів бронзової гірлянди».

Калинюк наголошує, що місцева влада замість того, щоб встановити охорону на Пагорбі Слави, адже згідно із законом, вона зобов’язана дбати про зберігання пам’ятників, нічого не зробила для цього. «Там не було ні представників міліції, ні муніципальної дружини, якій мер Львова Андрій Садовий платить гроші». Вандали знову змогли зробити свою чорну справу», – каже Олександр Калинюк.

На його переконання, варто також наголосити і про людську мораль місцевої влади. З його слів, влада виділила на пам’ятник Бандері у Львові 5 мільйонів гривень, на пам’ятник невідомому вояці дивізії СС «Галичина» на Личаківському цвинтарі – 780 тисяч гривень, а на збереження пам’ятника воїнам-визволителям – 0 гривень і 00 копійок. «Мені таку інформацію повідомили у КРУ», – каже Калинюк.

Він нагадує, що цього року і Президент України, і Верховна Рада України, і Кабінет Міністрів України своїми постановами зобов’язали місцеві органи влади на державному рівні провести святкування у тих населених пунктах, які були визволені від німецько-фашистських загарбників. Калинюк каже, що 28 жовтня буде також святкування визволення України від німецько-фашистських загарбників.

«У всіх постановах державних органів також передбачено належним чином підтримувати стан пам’ятників. Цього у Львові не робиться», – каже Калинюк, – Це сумно і печально». Перший секретар Львівського обкому КПУ наголосив, що місцева влада порушила статтю шосту Закону України «Про увіковічнення перемоги у Великій Вітчизній Війні 1941- 1945 років».

Він розповів, що під час мітингу було прийнято звернення до міського голови Львова Андрія Садового, у якому представники «лівих сил» вимагаються від міського голови Садового виконати ЗУ «Про увіковічнення перемоги у Великій Вітчизняні Війні 1941-1945 років» і провести ремонт поховань радянських воїнів та належного забезпечення їх охороною, а також відновлення бронзової скульптури монументів.

Ще однією вимогою до міського голови Львова є у силу своїх повноважень «домогтися від правоохоронних органів розшуку та знайдення винних, які здійснили акт вандалізму і порушили статті 296-298 Кримінального кодексу України. Комуністи вимагають провести слідчі дії по відношенню до цих осіб, покарати їх та засудити, а якщо вони будуть визнані психічнонепідсудними – змусити їх примусово лікуватися.

Олександр Калинюк також повідомив, що п’ятеро людей за визволення Львова від німецько-фашистських загарбників отримали звання «Героя Радянського Союзу». «ЦІ люди достойні, щоб їх іменами у Львові були названі вулиці», – йдеться у зверненні.

Він також повідомив, що представники «лівих сил» уже готують відео- та фотоматеріали, які будуть відправлені Президенту УЄФА Мішелю Платіні. «Ми впевнені, що цей достойний чоловік скаже своє вагоме слово щодо стану пам’яток на Галичині», – сказав Калинюк і додав, що Платіні повинен побачити «дикунство і варварство», яке здійснюється над військовими похованнями у Львові. Дане звернення до Андрія Садового уже сьогодні відправлено.

Олександр Калинюк також зазначив, що не знає, чи буде якась відповідь від мера Львова. «Ми спілкуємося з ним тільки через прокуратуру. Адже Садовий майже не відповідає на наші звернення», – каже Калинюк і наголошує, що мер міста порушує статтю 40 Закону України «Про звернення громадян».

Калинюк також розповів, що комуністи готують звернення у прокуратуру із вимогою притягнення посадових осіб Львівської міської ради до відповідальності за допущення сьогоднішнього акту вандалізму у Львові. «Влада повинна зберігати, а не руйнувати поховання», – резюмував Калинюк.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»