2007 р. Монумент слави у Львові може стати монументом-вбивцею?

Дата: 10.12.2007

Львівські комуністи занепокоєні діями львівської влади, яка, на їх думку, грубо ігнорує вимоги Закону України “Про увічнення пам‘яток Великої вітчизняної війни 1941-1945 рр.”, зокрема статтю 6 цього Закону, в якій вказується, що “органи місцевого самоврядування і державної влади повинні вести облік і збереження пам‘ятників, військових поховань і скульптурних композицій”.

На Львівщині влада нехтує виконанням статей цього Закону, “завдяки” чому регіон буквально “лідирує” в руйнуванні пам‘ятників та солдатських поховань серед інших областей України. Про це ZAXID.NET заявив 1-й секретар Львівського обкому Комуністичної партії України Олександр Калинюк.

“У першу чергу, хочеться звернути увагу львівської влади на руйнування Монумента слави на вулиці Стрийській. Багаторічна відсутність реставраційно-ремонтних робіт призвела до того, що зовні пам‘ятник ще має нібито пристойний вигляд, проте проведене нами обстеження засвідчило, що гранітні плити на стеллі, кожна з яких важить близько 35 кілограм, втрачають контактну основу зі стеллою, з’явилася велика кількість тріщин і відколів.

А це вже становить небезпеку для дорослих і дітей, яких особливо багато біля Монументу слави у вихідні дні, адже плита може зірватися і впасти на людей у будь-яку мить. Невже потрібно, щоб Монумент слави став Монументом-вбивцею, і лише тоді влада зверне увагу на його аварійний стан і вживе необхідних заходів”, – заявив Олександр Калинюк.

За словами чільника львівських комуністів, представники лівих сил мають намір вже найближчим часом звернутися до органів влади з вимогою вжити заходів для недопущення трагедії та збереження Монументи слави, який “є одним із знакових місць міста Львова”.

* * * * *

У Львові осквернили Монумент слави антикомуністичними та антиросійськими написами

В ніч з п‘ятниці на суботу на вулиці Стрийській у Львові невідомі осквернили Монумент слави, розписавши його написами антикомуністичного та антиросійського змісту. Про це ZAXID.NET повідомив 1-й секретар Львівського обкому Комуністичної партії України Олександр Калинюк.

“На Монументі слави великими літерами викарбовано напис: “Переможцям над фашизмом”. Вандали трафаретними заготовками дописали білою фарбою на чорному граніті десятисантиметровими літерами напис “Переможцям над фашизмом, комунізмом і російським імперіалізмом!””, – поінформував Олександр Калинюк.

За словами чільника львівських комуністів, “цей черговий акт вандалізму щодо пам‘яток Вітчизняної війни на Львівщині ще раз засвідчує, що певні політичні сили прагнуть розпалювати на Львівщині міжнаціональну ворожнечу, а також “сприяти” розриву добросусідських стосунків з Росією”.

Олександр Калинюк повідомив, що львівські комуністи звернуться із відповідною заявою в прокуратуру і вимагатимуть від правоохоронних органів розслідувати черговий акт вандалізму і вжити заходів з метою недопущення подібних фактів у майбутньому.

Головний комуніст Львівщини висловив обурення “систематичним нищенням та спаплюженням пам‘яток війни”, зазначавши, що цим самим на Львівщині грубо порушуються статті 24 та 34 Конституції України про політичні та етнічні права громадян.

За словами Олександра Калинюка, з початку року на Львівщині було зафіксовано чотири випадки вандалізму щодо пам‘яток Вітчизняної війни, а також побиття вікон та здійснення образливих написів на приміщенні Російського культурного центру у Львові та офісі Львівського обкому Компартії.

“У жодному випадку ні замовників, ні виконавців цих провокацій правоохоронцями встановлено не було. На наше переконання, образливі написи здійснили представники тих політичних сил, які 7 листопада цього року намагалися завадити представникам лівих сил та ветеранських організацій відзначити урочистим мітингом річницю Жовтневої революції”, – зазначив Олександр Калинюк.

* * * * *

Людей, які осквернили Mонумент слави, встановити буде не важко

“Ми завжди намагаємося брати під посилений контроль пам’ятки на різні свята, коли плануються масові заходи. Що стосується інциденту з Монументом слави, то зараз вносимо зміни в наряди патрульно-постової служби, щоб вони частіше проводили патрулювання біля цього пам’ятника”, – повідомив у коментарі ZAXID.NET начальник ГУ МВС України у Львівській області Михайло Цимбалюк.

За його словами, правоохоронці постійно коригують графік патрулювання біля місць, де ймовірні провокації або осквернення, однак постійно чергувати біля кожного пам’ятника неможливо через брак людей.

Михайло Цимбалюк також додав, що зараз проводиться перевірка осіб, які, ймовірно, могли бути причетними до цього інциденту. “Як правило, не складає важкості встановити особи таких людей. В полі зору ми завжди маємо осіб, які здатні зробити таке”, – резюмував він.

Джерело: ZAXID.NET