Церква св.Миколи із с.Кривка

Розмір зображення: 800:483 піксел

Дерев’яна церква 18 ст. із с.Кривка [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Дерев’яна церква із с.Кривка 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква св.Миколи 1795 р., перевезена із с.Кривка до музею в 1930 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 101].

Миколаївська церква із с.Кривка 1763 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Ініціатива перенесення належала митрополиту А.Шептицькому, який передав цю церкву новозаснованому ним монастирю студитів [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 88].

11. с.Кривка Львівська обл., Турківський район. Церква св.Миколи, 1795 р. В 1930 р. перенесена у Львів, де знаходиться в експозиції Музею народної архітектури та побуту. Бойківського типу.

Три прямокутні зруби завершені восьмибічними багатозаломовими (над навою – чотири, над вівтарем і бабинцем – три) верхами. Навколо бабинця на другому ярусі влаштована галерея з аркадою. Вхід підкреслює відкритий ганок на чотирьох різьблених стовпцях.

Довідка на сайті

Довідка на сайті