Вілла Я.Стики (№ 11)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок (вул.Листопадового чину, 11) споруджено в 1889 р. (архіт. Ю.Захаревич) як особняк художника Яна Стики з майстернею.

В 1911 р. будинок придбав митрополит А.Шептицький.

Будинок пам’ятний тим, що тут в 1913 – 1935 рр. жив український художник О.Х.Новаківський. Меморіальна дошка 1972 р., скульптор Е.Мисько. Там відкрито музей художника – філію Музею українського мистецтва.

В 1923 – 1933 рр. тут діяла Мистецька школа О.Новаківського.

В 1925 – 1935 рр. тут містилась майстерня Товариства прихильників українського мистецтва під орудою О.Новаківського. Товариство діяло за матеріальної підтримки митрополита А.Шептицького.

Адресу № 11 має художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського, на його фасаді меморіальна дошка, яка інформує, що в цьому будинку в 1913-1935 рр. жив і працював український художник Олекса Новаківський.

Джерело: “”, 19 вересня 2008 року, № 137 (445)