2007 р. Розкопки за парканом

Мирослава Іваник

Дата: 21.05.2007

Наступного тижня розпочнуть археологічні розкопки на розі вулиць Вірменської та Краківської у Львові. Їх фінансуватиме орендар ділянки – ТзОВ “Будінвест”. Як запевнив Михайло Мужилівський, віце-президент ТзОВ “Будінвест”, депутат Львівської міської ради, всі необхідні дозволи в них є. Фахівці сподіваються знайти там автентичні ренесансні або готичні пивниці. Загалом у планах архітекторів – заглибитися під землю до шести метрів.

Нагадаємо, наприкінці квітня, коли на розі вулиць з’явився дерев’яний паркан, міська влада запевняла, мовляв, роботи там почали незаконно. Цікаво, що при цьому, як уже повідомляла “Газета”, існує рішення виконавчого комітету ЛМР, є проект відведення земельної ділянки, дозвіл районної адміністрації. Позиція міської ради залишається незрозумілою. А розкопки почали.

Щоправда, що буде на цьому місці, також наразі невідомо. В коментарі “Газеті” віце-президент ТзОВ “Будінвест” заявив, що ще рано говорити про майбутній об’єкт, усе залежить від результатів роботи археологів. Можливо, тут постане готель, бізнес-центр або торговий центр.

– Насправді ми дуже ризикуємо своїми коштами. Цей проект може потребувати і 20-30 млн. доларів, і тоді цього не потягнемо. Доведеться просити міську раду шукати нового інвестора. Плануємо, що власне археологічні розкопки обійдуться нам у 100-200 тис. грн.

Реставратори вітають те, що перед початком будівництва проведуть розкопки. За словами Володимира Швеця, директора інституту “Укрзахідпроектреставрація”, на цій ділянці можуть виявити автентичні пивниці (готичні або ренесансні). Тож є нагода зберегти їх, почистити та використовувати.

До речі, саме цей інститут розробляв проект регенерації кварталу, згідно з яким передбачають відбудову втрачених чотирьох будинків, які розібрали через поганий стан ще перед Другою світовою війною, один – невдовзі після неї.

– Коли розібрали ці будинки, було зруйновано структуру містобудівного планування, – говорить пан Швець. – Для нас головне – відновити планування старого середньовічного міста. Поки що невідомо, які саме будинки там будуть. Проект регенерації кварталу передбачає спорудження нових будинків таких самих розмірів, як ті, що там колись були. Зі збереженням певних параметрів: дотримання лінії забудови, поверховості, масштабу тощо.

За словами Володимира Швеця, якість середовища має покращати. З цієї території заберуть сміття та гаражі. А от дитячий майданчик, за який переживають мешканці, планують залишити.

– Наше завдання – відновити середовище, оскільки ця штучно створена площа спотворила первісну планову структуру, – переконаний він. – Стосовно самих будинків, то вважаю, що кожна епоха має залишати свою архітектуру. Головне – наскільки якісною буде ця архітектура. Проте очевидно, що ми не можемо спорудити там багатоповерхові будинки.

Свою думку, що там має бути, висловлюють і архітектори. На думку професора Богдана Черкеса, на розі Краківської та Вірменської треба бути дуже обережним.

– Мабуть, краще піти венеційським методом (відбудови того, що було, – “Газета”). Або робити там підземний археологічний парк, де під землею будуть виставкові зали, кафе тощо, а зверху все накрити склом, або, якщо є обміри об’єктів, які існували, спробувати відтворити їх. Це занадто близько до серця міста.

Джерело: “