2009 р. Виконком Львівської міськради дав дозвіл на проектування готелю в будинку на вул.…

2009 р. Виконком Львівської міськради дав дозвіл на проектування готелю в будинку на вул. Федорова, що завалився

Дата: 03.06.2009

Виконавчий комітет Львівської міськради сьогодні, 2 червня, погодив «проектування ТзОВ «Українські інформаційні системи» готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на вул. І. Федорова шляхом часткового відтворення втраченої забудови вулиці (кам’яниць №№ 23, 25), реконструкції з реставрацією будинку на вул. І. Федорова, 28 (пам’ятка архітектури, охоронний № 356) та пристосуванням під потреби готелю». Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Щоправда, під час виконкому стало відомо, що головний архітектор міста Юрій Криворучко на дух не відає, що будинок № 28 днями обвалився. Як зазначив перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, цього б не сталося, якби інвестори швидше розпочали будівництво. Водночас він запевнив, що забудовники збережуть цю будівлю і відновлять її історичні контури.

У прийнятому рішення передбачено, що інвестор погоджуватиме кожен етап проектування з управлінням охорони історичної спадщини. Члени виконкому висловили пропозицію оголосити міжнародний конкурс на проект готелю, водночас, як зазначила начальник юридичного управління Г. Пайонкевич, це не зовсім доцільно, адже інвестор купував цю ділянку з повним пакетом документів, заплатив за право забудови і проектування.

Утім секретар Львівської міської ради В. Квурт запропонував на майбутнє, виносячи такі проекти на конкурс, врахувати всі нюанси, а саме попередньо провести архітектурний конкурс, а вже потім шукати інвестора, що втілюватимуть цей проект.

Довідка ЗІКу

У Львові в зоні ЮНЕСКО на вул. Федорова у Львові 24-28 (там, приєднавши до ділянки іще додаткову площу двох прилеглих будинків, що належать до вул. Сербської, і територію зруйнованого корпусу реставраційних майстерень Львівського історичного музею, компанія «Українські інвестиційні системи» має намір спорудити фешенебельний готель до «Євро-2012») стався обвал будинку № 28, – про це ЗІКу повідомили наукові співробітники кафедри реставрації НУ «Львівська політехніка».

Обвал стався, за свідченнями мешканцями сусідніх будинків, приблизно о третій годині ночі проти п’ятниці. Дощі, які дошкуляли Львову, обрушили усередину будівлі дахову конструкцію, яка, падаючи, пробила балками стіну, що розташована упритул до відкритого археологічного розкопу. Нагадаємо, на території, яку інвестор готує під спорудження фешенебельного готелю до «Євро-2012», на п’яти розкопах працює археологічна експедиція.

Оскільки обвал стався уночі, то, за щасливим збігом обставин, постраждалих немає. Але розкоп із відкритим культурним шаром XIV ст., де археологи досліджували залишки споруд іще дерев’яного (!) Львова, засипало зруйнованими мурами кам’яниці № 28. «Чи виводити людей на розкоп, ми ще не вирішили, бо обрушена стіна становить небезпеку для їхнього життя», – сказав у коментарі ЗІКу науковий керівник археологічної експедиції Остап Лазурко.

До речі, напередодні обвалу цю ділянку інспектували фахівці, які мали дати висновки про міцність фундаментів прилеглих кам’яниць. Для цього їм потрібно було прокопати кілька шурфів. Про те, що трапилося на ділянці, вони довідалися допіру від кореспондента ЗІКу. На питання кореспондента, чи не могли їхні дії здетонувати завал, експерти повідомили, що жодних шурфів вони не копали, оскільки інвестор тимчасово заморозив фінансування земляних робіт.

Що ж до кам’яниці № 28, то на основі візуального огляду, вони вже давно стверджували про її аварійність. «Ми просто дивуємося, що це не трапилося раніше», – зазначили експерти.

Однак нагадаємо, що на початку квітня на ділянці працювала бурова машина, яка не мала на це жодного права. Бурова автомашина, за допомогою якої геологи на цій ділянці виконують дослідження забудовників, взагалі не повинна була заїжджати на територію археологічних розкопів. Утім влада міста не тільки потурає беззаконню, а й курирує його!

Нагадаємо: до справі будівництва згаданого готелю причетний керівник львівського комунального підприємства «ААС» при управлінні охорони історичного середовища Львова Олесь Криськів. Із згоди цієї посадової особи, геологи та їхня техніка опинилися там, де копати можна тільки вручну і тільки під наглядом археологів!

Наразі за проектними матеріалами, розробленими головним архітектором «John Seifert Architekts» Дж. Сіфертом, що виносили на погодження містобудівної ради, але та скерувала їх на доопрацювання, було передбачено розбирання разом із рівнем підвалів будинку № 28 на вул. Івана Федорова, незважаючи на те, що цей об’єкт включено до державного реєстру національного культурного надбання як пам’ятку архітектури (охоронний № 356)!

За проектом, на вулиці Федорова мав з’явитися готельний комплекс з підземною двоярусною автостоянкою на 23 машиномісця. На громадському слуханні проекту львівські архітектори зауважили, що пропонований євроготель суттєво дисонуватиме із автентичним оточенням, а межі забудови підозріло захоплюють частину «не своєї» території, нехтуючи історичною парцеляцією. До того ж, будинок № 28 на вул. Федорова має статус пам’ятки архітектури XVI-XIX ст. і зносити його категорично неприпустимо, хоча за отим же проектом, який, наголосимо, не погодили, його знесення передбачено.

Висвітлюючи обговорення проекту, ЗМІ відзначали, що проект британської компанії, який порушує пам’яткоохоронне законодавство, активно лобіює міський голова Львова Андрій Садовий, який за кожної слушної нагоди висловлює підтримку «Українським інвестиційним системам». Тобто, Садовий погоджується незаконно вчинити із пам’яткою те ж, що вже вчинили із корпусом реставраційних майстерень Львівського історичного музею, що межували з ділянкою на Федорова – їх просто розвалили бульдозером і вивезли на сміття!

Схильний прикриватися міжнародними комісіями та конкурсами головний архітектор Львова Юрій Криворучко, який на дух не зносить імітації, будучи прибічником сучасної архітектури, запропонував оголосити міжнародний конкурс на проект готелю після того, як археологи завершать свої дослідження. Однак коли це станеться – невідомо, бо за словами директора «Рятівної археологічної служби» науково-дослідного центру Інституту археології НАН України Олега Осаульчука, роботи археологам на тій ділянці іще багато – і то за умови безперебійного фінансування.

Інвестор же поводиться украй дивно: на наради під головуванням начальника головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку ЛОДА Степана Лукашика його представники не з’являються. Натомість за непідтвердженими даними, його прагнення узяти в оренду цю ділянку й, приєднавши до неї іще кілька, пов’язані із майбутнім її перепродажем.

Також за непідтвердженими даними проектуванням 5-зіркового готелю в історичній зоні ЮНЕСКО тепер займається… «Гірхімпром», у стінах якого кинуло якір представництво такої любої львівському меру фірми «Альпіне».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»