Паспортна інформація

Місце поховання засновника книгодрукарства в Росії Івана Федорова

Пам’ятка історії

Львівська обл., м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 36.

Загальний опис:

Подвір’я церкви Онуфрія чотирикутне в плані розміром 65×51 м, оточене з чотирьох сторін огорожею та прилеглими житловими будинкам На західній стіні дзвіниці закріплена меморіальна дошка з написом:

“На подвір’ї цієї церкви в 1583 році похований засновник книгодрукування на Україні російський першодрукар Іван Федоров”.

Меморіальна дошка виготовлена з мармуру розміром 0,5×0,4 м.

Федоров Іван (рік і місце народження невідомо – 05.12.1583, м. Львів), російський першодрукар, засновник книгодрукування в Росії та на Україні.

І. Федоров в Москві в 1563-1564 рр. разом з помічником П.Т. Мстиславцем надрукував “Апостол”, який був першою російською датованою друкованою книгою. Рятуючись від переслідувань реакційних елементів, які обвинувачували його в єресі, І. Федоров виїхав в Литву, а потім переїхав у Львів (в 1572 р.) і поселився по вул. Краківській.

Після довгих переговорів з львівськими цеховими організаціями І. Федорову вдалося заснувати друкарню в стінах Онуфрієвського монастиря.

25 лютого 1573 р. І. Федоров розпочав, а 15 лютого 1574 р. закінчив роботу над першою українською друкованою книгою “Апостол”. У виданні книги було використано ксилографічні дошки й матриці шрифтів, привезених ним з Москви. Крім “Апостолу”, І. Федоровим були видані у Львові “Азбука” з граматикою.

У 1580 р. Іван Федоров переїхав у Острог на Волині і при дворі князя К. Острозького заснував друкарню.

У 1583 р. він повернувся у Львів й після тяжкої хвороби помер. Його поховали на погості церкви Онуфрія. На могилі його сином Іваном та його учнем І. Гриневичем була установлена надгробна плита з написом:

“Друкар книг пред тем невиданых” и “Іоаннъ Федоровичъ друкаръ Москвитин, который своимъ тщаниемъ друкованіє занедбалоє обновилъ … преставися року 1583 декабря 5…”

У 80-х роках ХІХ ст. плиту втрачено. У 1964 р. на стіні дзвіниці церкви Онуфрія встановлено меморіальну плиту.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 32.

Місце поховання засновника книгодрукарства в Росії Івана Федорова. Генплан.

Меморіальна дошка на символічній могилі І.Федорова відкрита в 1981 р. [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 62].