2009 р. Пам’ятний знак полякам хочуть встановити на колишньому римо-католицькому цвинтарі в…

2009 р. Пам’ятний знак полякам хочуть встановити на колишньому римо-католицькому цвинтарі в Луцьку

Дата: 01.04.2009

Архівними документами підтверджується, що до 1976 року на Меморіалі вічної слави у Луцьку був римо-католицький цвинтар, де були поховані поляки. Про це під час засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій зазначив заступник голови правління благодійного Фонду “Останній солдат” Володимир Данилюк, – інформують “Волинські новини”.

Одним з питань, які розглядалися під час комісії, стало звернення голови Товариства польської культури імені Єви Фелінської до Володимира Данилюка щодо встановлення пам’ятного знаку загиблим полякам на місці колишнього римо-католицького цвинтаря, що 1976 року був розташований на території нинішнього Меморіалу вічної слави у Луцьку.

15 січня 1976 року рішенням виконкому Луцької міської ради вирішено створити Меморіал вічної слави для увічнення пам’яті загиблих воїнів у Великій вітчизняній війні, а римо-католицьке кладовище, де були поховані поляки, зруйнували. “Треба зрозуміти бажання людей прийти і покласти квіти на місце поховання їхніх близьких”, – висловився пан Данилюк.

Володимира Данилюк запропонував встановити невеличкий пам’ятний знак чи хрест з надписом про загиблих на Меморіалі слави. Члени комісії підтримали ідею, зазначивши, що на Меморіалі в Луцьку закарбовано багато трагедій XX століття.

Проте наразі невирішеним залишається питання критеріїв встановлення знаку: місця, яким особам його встановлювати, дати. Окрім того, треба дістати попереднє погодження від Державної комісії з охорони культурної спадщини. Саме цій комісії й планують направити листа на отримання відповідного дозволу.