2009 р. У Львівській ОДА сушать голови

Дата: 28.09.2009. У Львівській ОДА сушать голови, як освоїти 2 млн 520 тис. грн на монастир у с. Лаврів, але хочуть ще грошей

Відбулося спільне виїзне засідання постійної комісії з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ та комісії з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму Львівської обласної ради в с. Лаврів Старосамбірського району. Депутати заслухали інформацію про стан справ історико-культурного комплексу у с. Лаврів, про хід реставраційних та ремонтних робіт, археологічних досліджень.

Депутати також розглядали Схему планування історико-культурного комплексу у с. Лаврів та включення його у Карпатський регіон і можливість залучення коштів Європейського Союзу до робіт в Лаврові. Про це ЗІКу повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

В засіданні взяли участь Роман Ілик – перший заступник голови Львівської обласної ради, Валерій Калинюк – голова комісії з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ, Богдан Кук – заступник голови комісії з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ, Марія Христинич – голова комісії з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму, Олег Баляш – член комісії з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму, Іван Рудницький – голова комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, Володимир Горбовий – голова Старосамбірської районної ради, представники управління охорони культурної спадщини та головного управління містобудування, архітектури, просторового розвитку ЛОДА, служби автомобільних доріг у Львівській області, «Укрзахідпроектреставрація», Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича, Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Капати-Україна», духовенство монастиря.

Засідання відбулося на території монастиря Чину Святого Василія Великого у селі Лаврів Старосамбірського району, тож свою роботу депутати розпочали зі спільної молитви в церкві Св. Онуфрія (XV-XVI ст.) стіни якої прикрашають фрагменти унікальних фрескових розписі XV століття, а в криптах поховані Київські митрополити Антін Винницький (+1679) та Юрій Винницький (+1713), Єрусалимський патріарх Макарій (+1681), Перемиські єпископи Інокентій Винницький (+1700) та Ієронім Устрицький (+1748), родини молдавських господарів Петричайків та Басарабів.

Саме в цей час у церкві Св. Онуфрія перебуває Копія Туринської плащаниці, яку надало Українське товариство Туринської плащаниці, співголовою якого є Валерій Калинюк. Також учасники наради оглянули місця археологічних розкопок, які проводяться на території монастиря, який був заснований в XIII ст. Князем Левом і є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 508).

Депутати заслухали інформацію про стан справ історико-культурного комплексу у с. Лаврів, про хід реставраційних та ремонтних робіт, археологічних досліджень. Депутати також розглядали Схему планування історико-культурного комплексу у с. Лаврів та включення його у Карпатський регіон і можливість залучення коштів Європейського Союзу до робіт в Лаврові.

Марія Христинич проінформувала присутніх, що на цей об’єкт обласна рада виділяє кошти, починаючи з 2007 року, і буде і надалі робити все, щоб зберегти, відновити та розвивати цю унікальну пам’ятку.

У свою чергу, перший заступник голови обласної ради Роман Ілик пообіцяв передати монастиреві кілька ікон XIX – XX століття із власної колекції.

Підсумовуючи обговорення Валерій Калинюк зазначив, що в області недостатньо уваги приділяється охороні історичних пам’яток. Також Валерій Калинюк сказав, що Міністерство регіонального розвитку та будівництва виділило кошти на реставрацію та ремонт церкви Св. Онуфрія з монастирськими приміщеннями та дзвіницею у с. Лаврів в розмірі 2 млн 520 тис. грн, і скерувало подання до Міністерства фінансів, але, на жаль, станом на сьогодні ЛОДА не готова освоїти ці кошти.

Тому депутати вирішили звернутися до голови ЛОДА Миколи Кметя з проханням в найкоротший термін визначити замовника робіт та оголосити тендер для визначення підрядника. Також депутати звертаються до управління культури та туризму розробити туристичні маршрути, та сприяти розвитку агроосель в с. Лаврів.

Депутати вирішили зустрітися ще раз для того, щоб звести всі пропозиції в єдину концепцію розвитку історико-культурного комплексу та села Лаврів.

Також депутати вирішили заслухати на сесії Львівської обласної ради звіт начальника управління охорони культурної спадщини Василя Івановського про використання коштів та проведені роботи на території історико-культурного комплексу у с. Лаврів.