Костел діви Марії

Костел діви Марії

Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Мурований костел богородиці збудовано у 1775 р. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 43]. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 567].

Кстел 16 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Костел діви Марії 1772 – 1776 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Девы Марии костел, 1772-1776 гг. Каменный, однонефный. Прямоугольный в плане неф замкнут удлиненным пресбитерием с полукруглой апсидой. Примыкающие к пресбитерию сакристии пристроены в конце XIX-начале XX в. Неф перекрыт полуциркульным сводом. Лестница в северо-западном углу нартекса ведет на эмпоры. Окна с витражными заполнениями. Главный фасад решен в барочном стиле, декорирован 4 пилястрами с раскрепованным антаблементом. Вход подчеркнут порталом. Памятник сочетает планово-объемную структуру позднего ренессанса с барочными принципами трактовки фасадов. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 210]

Китайгород. Костел: орієнтація вівтаря 57°, головний вхід – С3, дзвіниця – А4; до обриву – С3. Спостереження М.І.Жарких, 3 серпня 1995 р.