Григорій Логвин

Мур монастиря, 1773 – 87 рр.

(архіт.).

Первісна огорожа була дерев’яною, наприкінці 17 ст. частково замінена на цегляну. Використовуючи її залишки, арх. І. Григорович-Барський звів новий мур, що включав надбрамну церкву із дзвіницею і чотири наріжні вежі. Від нього біля південно-західної вежі збереглася ділянка завдовжки 15 м. Товщина муру бл. 2 м. З боку подвір’я в товщі стіни зроблено аркові ніші завглибшки бл. 0,75 м, завширшки від 3,5 до 3,85 м. Ширина простінка 1,8 м. Ззовні у цегляному мурі влаштовано заглиблені на чверть цеглини прямокутні панелі. Мур тиньковано, побілено, завершено спрощеним антаблементом, що складається з невеликої тяги архітрава, вузького плоского фриза та карниза нормального профілю. Антаблемент вежі повторює за формами антаблемент муру. Мур – під залізною покрівлею. Первісно був необхідною складовою частиною ансамблю; своїм масштабом вдало відтіняв величний масив Кирилівської церкви та стрункий силует дзвіниці надбрамної церкви.