2011 р. Бригинець запідозрив “святковий” механізм знищення історичних споруд у Києві

Згорілий у центрі Києва будинок біля готелю Hyatt – це унікальна 105-річна споруда в стилі модерн. Про це заявив голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець.

“Стверджувати, що це умисне знищення пам’ятки архітектури юридично немає підстав, але звертає на себе увагу, що, як і завжди в Києві, знищення будівлі відбулося у вихідні дні, коли кияни святкують Трійцю і новина про пожежу менш актуалізована”, – сказав Бригинець .

Депутат розповів, що споруда перебуває у приватній власності, є нововиявленою пам’яткою, про що є відповідні документи КМДА.

“Будівля неймовірно красива. У неї були проблеми з фундаментом і з однією зі стін, що просіла, ймовірно, у зв’язку зі зміною напрямку руху ґрунтових вод, пов’язаних з масовою непродуманою забудовою в центрі Києва”, – зазначив Бригинець.

“Наскільки мені відомо, в цьому будинку завжди була охорона, тому навряд чи можна говорити про те, що будинок підпалили якісь бомжі. У будинку не було мешканців, а значить, мова не йде про несправну проводку. Слідство встановить причину загоряння, але дуже вже все вписується в традиційний “святковий” механізм знищення історичних споруд у Києві “, – припускає Бригинець.

Як повідомлялося, в ніч на 11 червня в центрі Києва сталася масштабна пожежа у 5-поверховому будинку за адресою вул. Алли Тарасової, 4, розташованому поруч з готелем Hyatt.

Вогонь практично повністю знищив дерев’яне перекриття будівлі. Загиблих і постраждалих немає.