[1990 р.] Паспортна інформація

Кінофабрика ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління)

Пам’ятка історії

м. Київ, Радянський р-н, проспект Перемоги, 44.

Загальний опис:

Кінофабрика являє собою симетричну об’ємно-просторову структуру, складену з виробничих та допоміжних корпусів, розташовану усередині великої ділянки вздовж Проспекту Перемоги. На території між спорудами кінофабрики і міською магістраллю насаджені плодові дерева.

В композиційному центрі комплексу знаходиться знімальний павільйон, що являє собою паралелепіпед довжиною 105 м, шириною 36 м і висотою 15 м. По обидва боки павільйону розташовані виробничі корпуси, з’єднані одноповерховими переходами з павільйоном та майстернями й утворюють просторі внутрішні двори. Лабораторії і склади примикають до знімального павільйону з його тильного боку.

Проектом передбачалося по осі головного фасаду розмістити триповерховий адміністративний будинок, з’єднаний з виробничими корпусами монументальною огорожею. Крім того, на фланках комплексу мали бути розміщені дві висотні споруди. Але цей архітектурний задум залишився нездійсненим.

Незважаючи на неповне здійснення проекту, архітектурний ансамбль комплексу все ж таки склався. Архітектура кінофабрики, виконана в конструктивістському стилі, вражає підкресленою лаконічністю архітектурних форм. Архітектурна виразність основного елемента комплексу – знімального павільйону – досягнута за рахунок виявлення на фасаді конструктивних елементів будівлі. Металевий каркас виявлено на фасаді чітким ритмом пілястр і великих віконних прорізів. Суто технічні елементи – дефлектори на даху – беруть найактивнішу участь у формуванні фасаду будівлі.

Конструктивну основу складає металевий каркас разом з металевим фахверком, заповненим легкою цегляною кладкою (в 1,5 цеглини). Перекрито павільйон металевими формами.

Автор проекту В.М. Риков. Право проектування кінофабрики архітектор здобув, вигравши конкурс в 1925 р.

Взято під охорону згідно рішення Київського міськвиконкому № 49 від 21.01.1986 р.

Охоронний № : 116.