Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть
не приневолять тебе виявити тайни

Богдан Хмельницький

?

Пам’ятник С. Й. Параджанову

Галина Скляренко

Пам’ятник С. Й. Параджанову

394. Пам’ятник Параджанову С. Й., 1997 (мист.).

Просп. Перемоги, 44. На території Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, на майданчику біля одного з центральних корпусів.

Автор – ск. Б. Мазур. Розміри: вис. пам’ятника – 3,5 м, постамент – 0,66 × 0,56 × 0,56 м.

Параджанов Сергій Йосипович (1924–90) – кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990). З Україною пов’язана значна частина творчої біографії митця. Працював на Київській кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка.

Створив фільми: «Наталія Ужвій», «Золоті руки», «Думка» (всі – 1957), «Перший хлопець» (1958), «Українська рапсодія» (1961), «Квітка на камені» (1962, у співавт.), «Тіні забутих предків» (1965). Написав сценарії фільмів «», «Лебедине озеро. Зона» (разом з Ю. Ільєнком; обидва – 1989). Заарештований 1973, звільнений 1977. Мешкав у Києві на просп. Перемоги, 1.

Бронзову архітектурно-скульптурну композицію встановлено на прямокутному бронзовому постаменті та бетонному стилобаті. Три гранчасті колони підтримують скульптурний рельєф, у загальному абрисі якого вгадуються мотиви класичної архітектури: арка, волюти іонічного ордера та ін. У центрі – горельєфний портрет С. Параджанова, що відтворює риси його зовнішності (високе відкрите чоло, насуплені брови, густа коротка борода).

Скульптура відзначається реалістичністю образного вирішення та деталізацією пластики. Під горельєфом в аркових нішах вміщено погрудні портретні зображення головних персонажів фільму «Тіні забутих предків» Івана та Аннички, ролі яких зіграли І. Миколайчук та Л. Кадочникова. З тильного боку в скульптурній частині пам’ятника зображено жінку в середньовічному вірменському вбранні та хлопчика у довгій сорочці – персонажів фільмів С. Параджанова «Колір граната» (1969) та «Ашик Керіб» (1988). Композиція пам’ятника розрахована на круговий огляд. На постаменті на бронзовій накладній полірованій дошці – присвятний напис.

Література:

Білан А. Параджанов – код художника // Укр. культура. – 1997. – № 10.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 864.