Пам’ятник Дніпровській флотилії, 1919 – 1920, 1941 рр. (біля № 3)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Пам’ятник морякам Днiпровської вiйськової флотилiї. Вулиця Набережно-Хрещатицька (бiля рiчкового вокзалу). Скульптори М.К. Вронський, А.П. Скобликов, архiтектор I.С. Ланько. Бронза, гранiт. 1979.

Пам’ятник являє собою тригранний обелiск (висота 14,5 м), навколо якого – бронзовi фiгури морякiв. На гранях обелiска – назви бойових кораблiв, що вiдзначилися пiд час громадянської i Великої Вiтчизняної воєн: “Большевик”, “Смольний”, “Пролетарий”, “Железняков”, “Геройский”, “Верный”, “Флягин”, “Левачев” i iн. Радянська Днiпровська вiйськова флотилiя створена в 1919 роцi, розформована в 1921 роцi. У жовтнi 1925 року було створено загiн вiйськових кораблiв, переформований у 1931 роцi у Днiпровську вiйськову флотилiю (iз червня 1941 по жовтень 1941 року називалася Пiнська), яка брала участь у героїчнiй оборонi Києва в липнi-вереснi 1941 року. Бiльшiсть кораблiв загинули в боях, тi що залишилися – пiдiрванi. Флотилiя була вiдтворена у вереснi 1943 року пiсля виходу радянських вiйськ до Днiпра. Брала участь у Бiлоруськiй, Висло-Одерськiй i Берлiнськiй операцiях. Нагороджена орденами Червоного Прапора, Ушакова 1-го ступеня. Пiсля закiнчення вiйни розформована. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].