Гліб Юхимець

389. Пам’ятник морякам Дніпровської військової флотилії, 1979 (мист.).

Вул. Набережно-Хрещатицька. На набережній Дніпра, поблизу річкового вокзалу і пл. Поштової.

Автори – скульптори М. Вронський, О. Скобликов, арх. І. Ланько. Заг. вис. – 14,5 м.

Споруджений до 46-ї річниці визволення Києва від нацистських окупантів на честь Дніпровської військової флотилії – з’єднання річкових військових кораблів, створеного у березні 1919 в складі Червоної армії. Воювала проти Армії Української народної республіки, Добровольчої армії, польських військ. 1920 розформована, 1925 – відновлена. 1939 брала участь у поході Червоної армії в Західну Україну та Західну Білорусь, 1941 – в обороні Києва, під час якої більшість кораблів втрачено в боях, решту підірвано. 1943 флотилію сформовано заново, і вона брала участь у Білоруській, Вісло-Одерській та Берлінській воєнних операціях.

Архітектурно-скульптурна композиція складається з тригранного високого гранітного обеліска, оточеного бронзовою скульптурною групою моряків, на постаменті з сірих гранітних блоків. На постаменті присвятний напис золотими літерами. На гранях обеліска вказано назви бойових кораблів, що відзначилися під час громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Композиція скульптурної групи відтворює момент бою.

Центральною є постать морського офіцера, який жестом кличе своїх товаришів в атаку. Праворуч нього – матрос з протитанковою гранатою та гвинтівкою, ліворуч – матрос напівлежма готується кинути зв’язку гранат.

Завершують композицію скульптури двох матросів: один з них з автоматом у руці твердо стоїть на широко розставлених ногах, міцно тримаючи за руку свого пораненого товариша, котрий спирається на його плече. Пам’ятник розрахований на круговий огляд, що дає змогу простежити розвиток сюжетів скульптурних груп та ознайомитися з написами на обеліску.

В памяти народной. – К., 1985; Малий словник історії України. – К., 1997.