Бурса (№ 27)

Бурса (№ 27)

Фото М. І. Жарких, 27 березня 2021 р.

Бурса 1778 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 9].

Бурса 1778 р. (вул. Набережно-Хрещатицька, 4) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Жилий будинок 19 ст. (вул.Набережно-Хрещатицька, 4) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.]. Адреса цього будинку – та сама, що й у бурси, яка нині має № 27.

Бурса 1778 – 1816 рр. (вул.Набережно-Хрещатицька, 27) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Дерев’яну бурсу збудував у 1760 – 1765 рр. І.Г.Григорович-Барський. Вона згоріла в 1775 р. На її фундаментах той же Григорович-Барський збудував кам’яну споруду в стилі бароко. В 1809 – 1811 рр. було надбудовано 2-й поверх [История Киева. – К.: 1963 г., т. 1, с. 228-229].