2008 р. Музей археології Києва поповниться

Інна Філіпенко

Дата: 10.06.2008

Розбудова центру міста триває. А значить – археологам є над чим працювати, адже відповідно до закону вони мають проводити попередні дослідження на території кожного будівництва в історичній частині Києва. Наразі Подільська археологічна експедиція працює на вулиці Набережно-Хрещатицька. Мало не щодня дослідники знаходять дрібні предмети побуту, дерев’яні та кам’яні уламки, а нещодавно вони натрапили на справжні портові склади середини ХIХ століття.

Про важливість цієї знахідки археологи говорять неохоче, оскільки їх більше цікавлять предмети ранніх етапів історії, приміром, часів Київської Русі чи середньовіччя (про ці періоди зібрано не так багато матеріалів та історичних документів у порівнянні з ХIХ століттям). Утім знайдені на Подолі дерев’яні балки, пандуси, невеликі сходи теж становлять неабияку історичну цінність, адже підтверджують думку про те, що у ХIХ столітті у Києві діяв річковий порт.

– Найімовірніше, що ми натрапили на берегові укріплення, що датуються серединою ХIХ століття. Наразі знахідки досліджуються прямо на місці розкопок, аби їх не пошкодити і не зруйнувати, а потім їх перевезуть до Центру археології, – розповів директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак. – За однією з наших гіпотез, це спеціальні берегові містки, які служили для розвантажування товарів, тобто це частина річкового порту в Києві, до якого приходили судна з інших міст.

Імовірно, порт використовувався не тільки для внутрішніх, а й для зовнішніх, тобто закордонних перевезень товарів, адже Дніпро має вихід до Чорного моря. Але це тільки наші здогади. Перевірити це допоможуть знайдені на території розкопок монети, залишки керамічного посуду, інструментарій тощо. Проаналізувавши їх походження та місце створення, ми з’ясуємо, як вони потрапили до порту – від місцевих майстрів чи заморських.

Однак археологи вважають, що знайдені залишки берегових укріплень не має потреби відтворювати у реальних розмірах або музеєфікувати, мовляв, про ХIХ століття зібрано і так багато інформації та історичних документів. Як переконана прес-аташе Центру археології Києва Владислава Крапивка, з точки зору археології, знахідка на Подолі – очікувана і прогнозована, адже про існування порту в Києві відомо досить давно.

– Знайдені берегові укріплення – це залишки порту, що існував у Києві два століття тому – порівняно нещодавно. Якщо подивитися на карту столиці 1913 року чи інші, створені раніше, можна побачити, що на території нинішньої Набережно-Хрещатицької справді були портові склади, спочатку вони були дерев’яними, потім кам’яними, – продовжила Владислава Крапивка.

– Вони нагадували своєрідні бараки для зберігання краму, вугілля та інших товарів, що привозилися до міста. За цими знахідками можна частково відтворити історію порту, а також те, як розвивалися торговельні зв’язки Києва з іншими містами і, можливо, закордонними торговельними портами.

Оскільки знайдені берегові укріплення та портові склади ще вивчаються та аналізуються, археологи не поспішають роботи остаточні висновки. А раптом вдасться з’ясувати щось неймовірне?

Джерело: «День»