Олександр Тищенко

489.3.7. Келії та господарські приміщення, 1854, 2-а пол. 19 – 20 ст. (архіт.).

Корпус № 57. У тилу корпусу № 56, паралельно йому.

Сформований з трьох різночасових споруд, з яких найдавніша південна, споруджена за проектом арх. П. Спарро. Пізніше добудовано об’єм середньої частини, перший поверх якого займали склади пива, у 20 ст. – північної.

З 2-ї пол. 1940-х рр. тут містився гуртожиток заводу «Арсенал», після ремонту 1952 – житловий будинок, у кін. 1970х – на поч. 1980-х рр. – ПТУ виробничого взуттєвого об’єднання «Київ».

Внаслідок такої експлуатації зазнав значних змін, крім того, був збудований критий перехід до корпусу № 56 (знесено).

Одно-, двоповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований. З’єднані переходами три складові частини разом утворюють прямокутний абрис плану з внутрішнім дворядним плануванням та автономними входами. Дахи односхилі й вальмові, покриття бляшане. Міжповерхові перекриття пласкі, сходи дерев’яні.

Стильове вирішення південної та середньої частини тяжіє до ремінісцентних форм класицизму, північної – сучасне. Фасади південної частини прорізано невеликими вікнами з лучковими клинчастими перемичками, розкреслено горизонтальними смугами дрібнопрофільованого карниза, підвіконного гурта й високого цоколю із заглибленими у приямки вікнами напівпідвалу. Двоповерхову середню частину з вузьким фасадом на три прямокутних вікна розчленовано міжповерховим гуртом і завершено широким профільованим карнизом з виразним заокругленням наріжних частин. Фасад найвищої (північної) двоповерхової частини визначають великі квадратні вікна з широкими перемичками.

Споруда – типологічно цінний елемент історичної забудови Гостиного двору.

Тепер використовується як службові приміщення та майстерні монастиря.

Література:

Архів ДержНДІТІАМ, інв. № 1455 (Ист.-архит. обоснование развития КПГИКЗ). – К., 1979 (рукопис); НКПІКЗ, фонди, КПЛ – А-1010; ЦДАВОВУ, ф. 4906, оп. 1, спр. 3444; Титов Ф. И. Путеводитель при обозрении святынь и достопримечательностей Киево-Печерской Лавры и г. Киева. – К., 1910.