Церква Різдва богородиці

Побудована 1696 р. коштом київського полковника К.Мокієвського, започаткувала комплекс мурованих споруд на Дальніх печерах. Споруджено її на місці стародавньої дерев’яної однойменної церкви на верхній терасі території Дальніх печер.

Церква Різдва богородиці – унікальна за планом та композицією споруда. Основний її об’єм у плані – тридільний і складається з прямокутних нави та невеликого бабинця, а також гранчастої апсиди Його завершували увінчані декоративними маківками три восьмигранні барокові бані на високих підбанниках.

1767 р. до центрального об’єму з півдня та півночі симетрично прибудовано чотири низенькі каплички, увінчані декоративними банями без підбанників. Храм став семиверхим; утворилась виразна пірамідальна композиція, характерна для українського церковного будівництва епохи бароко. Грані об’ємів підкреслені пілястрами, фасади завершені багатопрофільним карнизом, розкріпованим над пілястрами. Вікна каплиць з півциркульними перемичками прикрашені обрамленням з “вушками”.

1894 р. за проектом архітектора В.Ніколаєва простір між каплицями з заходу, півдня та півночі було забудовано, внаслідок чого утворилися тамбури біля трьох входів до храму.

1780 р. у храмі встановлено триярусний дерев’яний різьблений іконостас у стилі рококо зі срібними царськими вратами роботи майстра Г.Чижевського. Малювання в інтер’єрі належали до початку XVIII ст. У 1752 р. вони були реставровані, а 1817 р. наново виконані українським художником І.Квятковським.

У 1965-1968 рр. церква Різдва богородиці реставрована у первісному вигляді за проектом архітектора І.Макушенко.

Мурована підпірна стіна тераси під церквою Різдва богородиці збудована 1744 р., як гадають, за проектом Й.-Г.Шеделя. Вона вирішена як багатопрогонова відкрита галерея, утворена парними присадкуватими колонами тосканського ордера. У центрі галереї – квадратна в плані триярусна вежа, в якій влаштовано сходи, що ведуть до північного входу в церкву Різдва богородиці.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 28.