Успенський собор з оточенням

Майстер Л. Т. (pp. нар. і см. невід.) – гравер 20-30-х pp. XVII ст.

Частина території Києво-Печерської лаври.

Фрагмент перспективного плану Києва 1638 р. з книги О. Кальнофойського «Тератургіма». Видання Києво-Печерської друкарні.

Центральне місце в композиції займає Успенський собор (№ 31), що зображений однобанним і три-апсидним, в оточенні численних каплиць (№№ 32-35). До північно-західного кута собору прилягає однобанний Іоанно-Предтеченський приділ (№ 32). Три апсиди собору перекриті спільним двосхилим дахом. Поруч з ним – дві дзвіниці: № 36 і № 37. Нижча дзвіниця має величезного дзвона, що звався за іменем майстра Баликою. Під № 24 зображена трапезна з Петропавлівською церквою, під № 22 – «високий дім для гостей». Найдавніше з відомих зображень Києво-Печерської друкарні знаходиться під № 5. Відтворені також пекарня, будинки ремісників, келії.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 35.