Майстер Л. Т. (pp. нар. і см. невід.) – гравер 20-30-х pp. XVII ст.

Перспективний план Києва. 1638.

Із книги О. Кальнофойського «Тератургіма». Видання Києво-Печерської друкарні. 1638. Дереворит. 35,1: 26,2.

Основне місце на плані відведено зображенню Києво-Печерської лаври (№№ 1-37). Праворуч, у верхньому куті гравюри, – Хрещата долина, Софійський (№ 48) та Михайлівський Золотоверхий (№ 49) собори, церкви Десятинна (№ 52), Федорівська (№ 50), Василівська (№ 51), Симеонівська (№ 53), там же – Кудрявець і Щекавиця, замок на горі Киселівці та частина Подолу. В лівому верхньому куті гравюри – Печерське містечко з жіночим монастирем у центрі (№№ 38-40). Зображені руїни церкви Спаса на Берестові (№ 43), а також Миколаївський монастир (№ 45). Дерев’яні паркани навколо садиб монастирів і городян, вулиці міста і дороги, яри та узгір’я створюють своєрідне мереживо плану. Переважна більшість споруд -дерев’яна. Житла городян одноповерхові; двоповерхові зустрічаються рідко; садиби мають садки.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 32.