Києво-Печерська лавра

Вестерфельд Абрагам ван (р. нар. невід. – 1692).

Києво-Печерська лавра. 1651 (копія XVIII ст.).

Туш, перо (копія – папір, олівець; 20,6: 33,2). Місцезнаходження оригіналу та копії невідоме. Труды XIII археологического съезда в Екатершюславе (1905), т. II, М., 1908, табл. XII, рис. 2.

Вигляд Ближніх печер та верхньої території Києво-Печерської лаври показано з боку Дальніх печер. Над Ближніми печерами знаходяться дерев’яна двобанна церква, дзвіниця та інші споруди. Церква з півдня і заходу оточена критою галереєю. На верхній території лаври, у центрі – Успенський собор, що після ремонту 1470-1471 pp., зробленого на вимогу київського князя Симона Олельковича, до 1638 р. свого зовнішнього вигляду не міняв. Великі реставраційні роботи у період з 1638 по 1651 p., пов’язані з діяльністю Петра Могили, значно змінили пам’ятку, хоча стародавні суворі форми в основному були збережені.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 55.