2003 р. Житловий будинок офіцерів (Болбочана, 6)

Тетяна Трегубова

304.5. Житловий будинок сімейних вільнонайманих службовців, 1914–16 (архіт.).

Пров. Командарма Каменєва, 6. У глибині подвір’я, паралельно будинку на бульв. Лесі Українки, 27/2, якому дорівнює за довжиною.

Призначався для квартир сімейних вільнонайманих службовців.

Триповерховий з підвалами, цегляний, у плані прямокутний, трисекційний.

Внутрішнє планування коридорне двобічне. Перекриття пласкі, дах вальмовий, критий шифером, цоколь облицьовано полірованим гранітом.

Архітектурне вирішення в стилі неоампір простіше, ніж в інших житлових будинках училища: фасади не тиньковано, ризаліти входів влаштовано тільки на головному фасаді (з боку подвір’я), пілястри на другому–третьому поверхах замінено на лопатки, балкони відсутні. Спорідненими мотивами є рустування наріжжів і площин першого поверху, ризаліти входів, підкреслені прямими аттиками, пропорції і форма віконних прорізів (переважно прямокутних), на четвертому ярусі ризалітів – напівциркульне вікно, що відповідає рівневі сходового майданчика перед входом на горище.

Будинок є складовою житлового комплексу училища.

Тепер використовується відділами й навчальним комбінатом організації «Київміськгідрошляхміст».