Печерний комплекс на території Китаївського городища

Тимур Бобровський

Розмір зображення: 653:1039 піксел

Має вигляд досить розгалуженого двоярусного лабіринту підземних келій, каплиць та переходів загальною довжиною понад 250 м. До нього належить і т. зв. печера Тимофія із затворницькою келією та невеличкою церквою, віднайдена 1994 р. Архітектура комплексу та археологічні знахідки дають змогу визначити його як печерне поселення ченців-пустельників 16 – 18 ст. Тепер печери впорядковані для відвідування та використовуються братією відновленого Свято-Троїцького монастиря. Над входом у 1990-х pp. зведено дерев’яну капличку. Частина комплексу залишається недослідженою й перекрита потужними обвалами.

Толочко П. П. Таємниці київських підземель. – К., 1968;

Стріхар М. Археологічні дослідження печер Китаївського Свято-Троїцького скиту Києво-Печерської лаври // Скелі й печери в історії та культурі стародавнього населення України. – Львів, 1995.