Китаївські печери, 16 – 18 ст.

(археол.).

В урочищі Китаїв, на південній околиці міста. Пов’язані з історією Свято-Троїцького скиту Києво-Печерської лаври.

Вважається, що за своїм походженням сягають давньоруської чи литовської доби. З писемних джерел відомо, що близько серед. 18 ст. тут мешкали й перебували видатні діячі православної церкви, зокрема, преподобні Досифей Китаївський та Серафим Саровський. Печери складаються з двох великих печерних комплексів, розташованих в урочищі Китаїв (попід Китаївським городищем та у т. зв. Виноградному садку), на відстані 350 м один від одного. Досліджувалися у 1911 – 14 рр. О.Ертелем та у 1993 – 94 рр. співробітниками Музею історії міста Києва. Матеріали досліджень Китаївських печер зберігаються у Музеї історії міста Києва та в Інституті археології НАН України.