Володимир Зоценко

Кирилівська стоянка, пізній палеоліт

(археол.).

Вул. Фрунзе, 59 – 61.

Біля підніжжя мисоподібного виступу другої борової тераси правого берега Дніпра. Відкрив у 1893 р. В. Хвойка. Досліджували В. Хвойка та П. Армашевський у 1893 – 1903 рр. Розкопана площа дорівнювала бл. 10 тис. кв. м. Виявлено два культурних горизонти завтовшки від 2 – 5 см до 40 – 50 см. Нижній шар залягав на глибині бл. 30 м від денної поверхні сучасної другої тераси в межах Кирилівського заповідника і являв собою залишки довгочасного поселення раннього етапу мадленського часу (кінець палеоліту). Рештки жител складалися з кісток мамонта (типу жител із Межиричів і Мезина), які В. Хвойка прийняв за скупчення відходів харчу. Крем’яні знаряддя (бл. 200 одиниць) представлені в основному ножеподібними пластинами. В числі кісток мамонта (всього колекція має кістки 67 особин) є бивні зі слідами обробки та орнаменту, на одному – стилізоване зображення (можливо, річки з хвилями, довгодзьобого птаха та річкової черепахи), пов’язане, певно, з анімалістичними уявленнями мешканців стоянки. Окрім кісток мамонта також знайдено кістки дикого коня та сибірського носорога. Нижній шар стоянки датується 20 – 17 тис. років до н. е. Верхній горизонт розташований на 7 – 8 м вище нижнього, тобто завглибшки 22 – 23 м. У шарі зібрано бл. 3000 крем’яних знарядь (різці, скребачки та ін.), розколоті кістки тварин. Датується також пізнім палеолітом. На території стоянки тепер розташоване автомобільне підприємство, оголення мису тераси сягає висоти 15 м. Знахідки зберігаються в Національному музеї історії України та Музеї історії міста Києва.

Археология УССР. – К., 1985. – Т. 1;

Борисковский П. Кирилловская палеолитическая стоянка // МИА СССР. – 1940. – № 2;

Брайчевський М. Ю. Коли і як виник Київ. – К., 1963;

Ефименко П. П. Первобытное общество. – Л., 1938;

Линниченко И. А., Хвойко В. В. Находка орнаментированных костей мамонта // ЗООИД. – Одесса, 1901. – Т. XXIII;

Хвойко В. В. Каменный век Среднего Поднепровья // Труды XI Археологического съезда. – М., 1901. – Т. 1.