Тетяна Трегубова

Підпірна верхня стіна, 1853 – 55 рр.

(архіт.).

Паркова дорога, 2.

На схилі Дніпра. Створена для стримування поруйнованого схилу т. зв. правого врізного гласису, спланованого 1851 р. для обстрілу місцевості між Микільською та Подільською брамами фортеці. В 1946 р. за проектом архітекторів О. Власова і О. Заварова біля підніжжя стіни збудовано Зелений театр, у верхній його частині влаштовано павільйон-перголу (реконструйована у 1960-х pp.). Тепер театр підлягає ремонту. Являє напівциркульну у плані склепінчасту двоярусну галерею з прямокутними бічними крилами (загальна довж. бл. 90 м), з тилу посилену заглибленими в землю потужними контрфорсами. Була пристосована для ведення рушничного вогню. Стіни й склепіння цегляні. Споруда суто функціональна, але через застосування мотиву декоративних машикулів і вузьких бійниць мала вигляд оборонної будови феодальної епохи.

РДВІА, ф. 13135, оп. 3, спр. 984;

ЦДІАУ, ф. 1434, оп. 1, спр. 50;