Ірина Малакова, Вікторія Юрченко

Московська верхня брама, 1765 р.

(архіт.).

Вул. Січневого повстання.

Споруджена на місці дерев’яної П’ятницької брами (від назви церкви, розташованої поруч) у куртині між Семенівським і Олексіївським бастіонами. Була південним в’їздом до Києво-Печерської фортеці, сполученим із старим Наводницьким шляхом через Московську нижню браму. Цегляна, тинькована. Мала вигляд однопрогінної тріумфальної арки з двома фасадами, врізаними в укіс валу і з’єднаними цегляним склепінчастим тунелем, фасади увінчані аттиками з напівциркульним фронтоном і прикрашені двоколонними портиками тосканського ордера обабіч брами. Виконана у стилі бароко, аналогом була Васильківська головна брама Київської фортеці (без кордегардій). Поряд з нею була гауптвахта. Із зовнішнього боку перед брамою через сухий рів був перекинутий дерев’яний міст з підйомною секцією, через який вів шлях до нижньої (равелінної) Московської брами. Істотних перебудов не зазнала. У 1978 – 81 рр. здійснено реставрацію за проектом арх. І. Малакової. Відновлено декор стулок брами, проїжджу частину покрито бруківкою. У 1981 р. під час будівництва Меморіального комплексу «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 45 pp.» відрито вал з північного боку.

РДВІА, ф. 13135, оп. 3, спр. 984;

ЦДІАУ, ф. 1434, оп. 1, спр. 72;