Дача (№ 40б)

Лариса Толочко

Дача (№ 40б)

460.1. Дача, 1910-і рр. (архіт.).

Вул. Гамарника, 40-б. У середині садиби, в оточенні високих сосен та дубів. Споруджена за індивідуальним проектом.

Одноповерхова, цегляна, у плані прямокутна з двома великими наріжними дерев’яними верандами. Дах вальмовий по дерев’яних кроквах, з шиферним покриттям.

Споруджена у стилі історизм з використанням форм ренесансної та класицистичної архітектури. Об’ємно-просторове вирішення тяжіє до класицистичних споруд і підпорядковане центрально-осьовій симетрії. Внутрішнє планування коридорне – поздовжні осі фіксуються двома коридорами, виділеними на чоловому фасаді дверними отворами й дерев’яними сходами.

Композиційним центром чолового фасаду є ризаліт на чотири віконні прорізи з дерев’яними віконницями та добре розвиненим карнизом, увінчаним високим дерев’яним фронтоном. До цегляного ризаліту прилягають дерев’яні веранди, вбудовані до об’єму будинку. Їхні різьблені арки витончених рисунка і пропорцій спираються на фігурні стовпи. Ажурний дерев’яний підзор, що периметрально оперізує дах, об’єднує скромніше вирішений цегляний об’єм з ошатно декорованими верандами.

Споруда – цінний зразок дачної забудови Пущі-Водиці поч. 20 ст. Тепер входить до комплексу споруд санаторію «Перше Травня».

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 7, спр. 1579; Дачник. – К., 1905; Пуща-Водица. – К., 1913; Рибаков М. О. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва. – К., 1997; Хайкис С. Окрестности Киева как климатический курорт. – К., 1929.