Іван Мовчан

Городище Красний двір, 11 – 13 ст.

(археол.).

Вул. Видубицька, 40.

На північно-східній околиці Центрального ботанічного саду НАН України, на мисі (вис. бл. 70 м над рівнем Дніпра), розташованому між Наводницькою (тепер бульв. Дружби народів) і Видубицькою долинами, що займає домінуюче положення над навколишньою місцевістю. Дослідив І. Мовчан (1971) – бл. 300 кв. м.

Загальна площа 5 га. Товщина культурного шару бл. 0,5 м. Територія пам’ятки складається з двох майданчиків – верхнього та нижнього. На нижньому виявлено матеріали пізнього періоду трипільської культури (3-е тис. до н. е.), енеоліту, підгірцівської культури (6 – 3 ст. до н. е.), періоду раннього залізного віку, часів Київської Русі (11 – 13 ст.) і пізнього середньовіччя (17 ст.). На верхньому – рештки будівельного матеріалу мурованої споруди, зведеної у техніці змішаної кладки, фрагменти гончарної кераміки 11 – 13 ст. Дослідники ототожнюють пам’ятку з літописним Красним двором – заміською резиденцією князя Всеволода Ярославича, яка згадується у літопису під 1096 р. Матеріали розкопок зберігаються в Музеї історії міста Києва.

Мовчан І. Археологічні дослідження на Видубичах // Стародавній Київ. – К., 1975.