Дзвіниця

Дзвіниця

Фото М. І. Жарких, 27 березня 2021 р.

Споруджена у формах неоампіру в 1913-1914 рр. за проектом архітектора Володимира Ейснера. Зайняла місце старої двоярусної дзвіниці 1837 р. Споруда складалась з двох об’ємів. Перший – двоповерхова будівля з теплою церквою. Другий – власне дзвіниця. Перший ярус був у плані квадратний, розташовувався на глухому цоколі, вкритому рустом. Ярус мав півциркульний дзвоновий проріз з подвійними пілястрами корінфського ордера обабіч. Завершувався балюстрадою та декоративним барабаном на квадратному у плані цоколі зі скошеними кутами. Барабан декорувався іонічними колонами та завершувався главкою зі шпилем та хрестом.

Дзвіницю зруйновано більшовиками між 1937 та 1940 р. Відновлено в 1996 р. Тепер належить Подільському відділенню Національного банку України. Міститься на Контрактовій площі, 2б.