2008 р. Самсона на Подолі зробили “добрішим”

Олеся Поп

Дата: 15.07.2008

”Гляди, а це що за герой мультфільму? Його ж тут не було”, – хлопець показує на скульптуру Самсона, яка стоїть на Контрактовій площі на Подолі.

– Та це Самсона реставрували, але якось невдало, пластмасовий вийшов, – відповідає його супутник, пробує скульптуру на дотик.- Здається, йому підмалювали брови й додали усмішку.

Люди фотографуються біля альтанки з фонтаном і Самсоном.

– Добре, що відновили скульптуру, бо стара вже геть розбита була, штукатурка шматками сипалася. Його не чіпали вже років з десять, – каже ”ГПУ” киянка Людмила Сташко, 28 років. – Але мені не дуже подобається, як це вони зробили. У зображеннях Самсона завжди підкреслювали його фізичну міць, а тут образ доброго дядьки, який не роздирає пащеку леву, а грається із ним. Кудись зникли його суворість, шарм. У дитинстві, пригадую, навіть боялася його.

У квітні невідомі вилили на голову Самсону чорну фарбу.

– Реставрували його десь місяць тому. На одній із робочих нарад голова Подільської райради Євген Романенко зауважив, що скульптуру треба оновити, а не лише відмити від чорної фарби, – говорить Олексій Скрибченко, 49 років, директор комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Подільського району.- Підштукатурили трохи, пофарбували. Я б не сказав, що від цього він змінився. Просто кольори стали більш насиченими. Киянам і туристам він подобається. Так він більше схожий на оригінал. За його словами, відновлював пам’ятник один із кращих столичних реставраторів Іван Яковенко.

Києвознавець Михайло Кальницький додає, що, на відміну від павільйону, в якому стоїть скульптура, Самсон не є архітектурною пам’яткою, а тому особливої уваги на пофарбований витвір не звертав.

– Це лише бетонна копія, виготовлена на початку 1980-х років. А дерев’яний оригінал кінця XVIII – початку XIХ ст. зберігається в Національному художньому музеї України на вулиці Грушевського, – розповідає Кальницький. – Що краще: пофарбований ”мультяшний” чи попередній облізлий вид Самсона – це вже справа смаку. Оскільки він усе одно несправжній, то, чесно кажучи, мені однаково. До того ж за рік-два фарба все одно облізе.

Статуя Самсона з’явилася на Подолі 1749 року. Її створили за проектом архітектора Івана Григоровича-Барського. 1934-го улюблений усіма фонтан розібрали. Кажуть, через непорозуміння. Перед якимось святом один із місцевих начальників проводив інспекцію на Подолі. Побачив купу сміття біля Самсона і наказав ”прибрати все”. Підлеглі не стали уточнювати наказ і прибрали все – і сміття, і фонтан зі скульптурою.

1981 року скульптуру відтворили з копії, яка нині стоїть у Національному художньому музеї України.

– У середу якраз бачила скульптуру. Це якийсь жах. Тіло занадто яскраве, волосся чорне і брови широкі. Фарби, мабуть, ненатуральні застосовували. Зовсім не схожий на оригінал, – зауважує провідний науковий фахівець музею Ніна Пархоменко, 51 рік.

Джерело: “Газета по-українськи”