Марина Виноградова, Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1799, 1858 рр.

(архіт.).

Контрактова пл., 8.

На заломі червоної лінії забудови західної частини площі. Споруджений на території садиби кушнірського цеху. Містився на розі площі та провулка, назва якого невідома (внаслідок перепланування Подолу після пожежі 1811 р. зник). За рішенням, прийнятим 30 травня 1813 р. комісією з відбудови Подолу, ця садиба була надана іменитому громадянину, бургомістру Лакерді замість його старої садиби поблизу Гостиного двору, де містився двоповерховий цегляний будинок повітового училища. Відповідно до обмірів, виконаних 1857 р. арх. І. Штромом, будинок кушнірського цеху був типовою спорудою у стилі класицизму кін. 18 – поч. 19 ст. 10 квітня 1850 р. садиба переходить у володіння купця 2-ї гільдії Г. Покровського, який займався винною, бакалійною та парфумерною торгівлею. У 1857 р. він отримав дозвіл на реконструкцію будинку за проектом арх. І. Штрома. Проте проект не був реалізований у зв’язку з невідповідністю архітектурного додатка до фундаменту і стін існуючого будинку. Тому 1858 р. арх. М. Самонов розробив новий проект, ув’язаний із попередньою спорудою, який і було реалізовано. Реконструйований будинок майже повністю відповідає проекту.

Двоповерховий, з підвалом, цегляний. Від старого будинку збереглися на першому поверсі та у підвалах склепінчасті перекриття на стовпах. Перебудову проведено у стилі пізнього класицизму. Дві частини фасаду, що виходять на Контрактову пл., майже ідентичні, хоча трохи відрізняються одна від одної за насиченістю архітектурними деталями. Стіни першого поверху покриті стрічковим рустом. Віконні та дверні прорізи – напівциркульні з архівольтами, трикутними та прямими сандриками. Між прорізами – пілястри, на першому поверсі – з діамантовим рустом, на другому – корінфського ордера. В будинку три балкони з ажурними металевими ґратами. Вінцевий та міжповерховий карнизи – складного профілю. Перший поверх спочатку призначався під крамниці. Тепер вхідні двері перетворено на вікна. Проїзд на подвір’я арковий. Інтер’єр, раніше багато оформлений ландшафтним живописом, ліпленням на опорних стовпах та плафонах, втрачено. У будинку в кін. 19 – на поч. 20 ст. містилася Київська міська безкоштовна народна читальня, заснована 1891 р., а також ряд мануфактурних та інших крамниць. Споруда є невід’ємним формуючим елементом історичної забудови Контрактової пл. і являє архітектурну цінність як один із небагатьох найкращих зразків класицизму, що збереглися донині у Києві. Тепер – на реконструкції.

ДАК, ф. 1, оп. 2, спр. 178; ф. 19, оп. 4, спр. 112; ф. 41, оп. 1, спр. 2107; ф. 143, оп. 2, спр. 1793: ф. 486, оп. 5, спр. 212;

ДАКО, ф. 1542, оп. 1. спр. 330.