Михайло Кальницький, Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1911 р.

(архіт.).

Контрактова пл., 10-а.

На червоній лінії забудови західного боку площі. Є головним будинком садиби (у глибині подвір’я розташовані два флігелі). Споруджено на місці двоповерхового мурованого будинку, що був зведений наприкінці 18 ст. арх. І. Григоровичем-Барським для Григорія (Юрія) Дранчева.

У 1781 р. цю ділянку було придбано для першої у Києві контори Асигнаційного банку, що містився тут до 1788 р., коли його було ліквідовано. У 1789 р. садибу передано Малоросійському поштамту для влаштування губернської поштової контори, яка діяла тут до пожежі 1811 р., що завдала спорудам величезної шкоди. На поч. 20 ст. будинок належав купцю 1-ї гільдії А. Липкесу – на замковому камені арки головного входу збереглася монограма власника.

П’ятиповерховий, на підвалі, цегляний, у плані Т-подібний, з бічним проїздом на подвір’я, у стилі модерн. Перекриття плоскі. Планування секційне з двома однаковими квартирами на поверсі. Перший поверх використовувався під магазин. Головний фасад симетричний, при його обробці застосовано рваний та полірований лабрадорит, гладенький та фактурний тиньк, пофарбування поверхні стін і характерне для модерну ліплення. В оформленні інтер’єрів квартир були використані два варіанти класицистичного оздоблення, які чергувалися по поверхах. Споруда вирізняється органічною об’ємно-просторовою композицією, високим рівнем будівельних та опоряджувальних робіт.

ДАК, ф. 1, оп. 2, спр. 178, 179; ф. 163, оп. 41, спр. 1549;

ЦДІАУ, ф. 193, оп. 1, спр. 333;

Кальницький М. Б. Перший київський банк – породження і жертва інфляції // Вісник Нац. банку України. – 1996. – № 2.