Актори (Н – О)

1944 – 57 – Нелідов-Френкель Габрієль Самійлович (1897 – 1968) – актор, заслужений артист УРСР (з 1954), актор Київського ТЮГу (1925 – 30; 1935 – 41) та інших театрів України.

Виступав на радіо й телебаченні як «Дід Панас».

У театрі ім. І. Франка – з 1942. Ролі: Крикун («Фронт» О. Корнійчука, 1944), Командир («Загибель ескадри» О. Корнійчука, 1945), Фірс («Вишневий сад» А. Чехова, 1946), Мудзімура, японський офіцер («По той бік» А. Барянова), Кирпичников («Вас викликає Таймир» К. Ісаєва, О. Галича), Акіла, Невідомий, Усай («Суєта», «Сто тисяч», «Житейське море» І. Карпенка-Карого), Зінченко, Перший журналіст, Дід Остап 1729ФРАНКА ІВАНА ПЛОЩА («Макар Діброва», «Правда», «В степах України» О. Корнійчука), Шмага («Без вини винуваті» О. Островського), Мілягін («Велика сила» Б. Ромашова), Пилип Семененко («Молода гвардія» за О. Фадеєвим), Антоніо, Леонато («Багато галасу даремно» В. Шекспіра; всі – 1948), Йосип Єлінка («Юліус Фучік» Ю. Буряківського), Артур Кросбі («За другим фронтом» В. Собка), Гравець («Маруся Богуславка» М. Старицького), Священик («Дванадцята ніч» В. Шекспіра), Сержант («Учень диявола» Б. Шоу; всі – 1949), Незлобін («Молодість» Л. Зоріна), Андрій Табак («Завтра вранці» О. Ільченка), Пеньожка («Мартин Боруля» І. КарпенкаКарого), Лавр Прибитков («Остання жертва» О. Островського; всі – 1950), Добчинський («Ревізор» М. Гоголя, 1952), Коровай («Крила» О. Корнійчука, 1954), Шапіро («Банкір» О. Корнійчука, 1956) та ін.

1936 – 48 – Ніколенко Ганна Іллівна (1906 – 84) – актриса, заслужена артистка УРСР (з 1951); актриса театрів Прилук, Запоріжжя, Білої Церкви, Гайсина, 1949 – 55 – Київського обласного пересувного театру, 1955 – 61 – «Укрконцерту».

Ролі в театрі ім. І. Франка: Єлизавета Валуа («Дон Карлос» Ф. Шіллера, 1936), Варка («Безталанна» І. Карпенка-Карого), Марина Мнішек («Борис Годунов» О. Пушкіна; обидві – 1937), Соня («Ішов солдат з фронту» В. Катаєва, 1938), Соломія, онука козака («Богдан Хмельницький» О. Корнійчука, 1939), Одарка («В степах України» О. Корнійчука), Маруся («Маруся Богуславка» М. Старицького), Анна («Украдене щастя» І. Франка), Одарка Прийма («Потомки» Ю. Яновського; всі – 1940), Марія, лейтенант («Генерал Ватутін» Л. Дмитерка), Мотря, наймичка («Сто тисяч» І. Карпенка-Карого; обидві – 1946), Клавдія Петрівна Лаврова («Велика сила» Б. Ромашова, 1948).

Нірод Федір Федорович (1907 – 96) – народний художник СРСР (з 1965), головний художник драматичних і оперних театрів Запоріжжя, Львова, Києва.

В театрі ім. І. Франка оформив вистави: «Чому посміхалися зорі» О. Корнійчука (1957), «На хуторі біля Диканьки» В. Минка (1958), «Над Дніпром» О. Корнійчука, «Свіччине весілля» І. Кочерги (обидві – 1960), «Фараони» О. Коломійця, «На дні морському» М. Руденка (обидві – 1961), «Кассандра» Лесі Українки, «Маруся Богуславка» М. Старицького (обидві – 1970), «За дев’ятим порогом» О. Коломійця (1972), «Майська ніч» М. Старицького, за М. Гоголем (1976), «Перстень з діамантом» О. Левади (1977), «Старим козацьким способом» А. Софронова (1978), «Маестро, туш!» М. Зарудного, «Безталанна» І. Карпенка-Карого, «Дикий Ангел» О. Коломійця (всі – 1979), «Васса Желєзнова» М. Горького (1980), «Ретро» О. Галіна, «Моя професія – синьйор з вищого світу» Д. Скарначчі, Р. Тарабузі (обидві – 1981), «Благочестива Марта» Т. де Моліни (1983), «Трибунал» А. Макайонка (1984), «Рейс о 12-й» Ю. Бедзика, «Хвацький молодець – гордість західного краю» Дж. Сінга (обидві – 1985), «Бронзова фаза» М. Зарудного, «Сімейний детектив» Л. Синельникова (обидві – 1986), «Кабанчик» В. Розова, «День народження кота Леопольда» А. Хайта (обидві – 1987), «Жанна» О. Галіна (1988), «Блез» К. Маньє (1990).

1946 – 51 – Норд Бенедикт Наумович (справж. – Левін; 1901 – 65) – режисер, педагог, народний артист УРСР (з 1954), головний режисер Харківського українського драматичного театру ім. Т. Шевченка (1952 – 63), професор Харківського театрального інституту (з 1960).

У зазначені роки – головний режисер театру ім. І. Франка, в якому поставив спектаклі: «Молода гвардія» за О. Фадеєвим (1947), «По той бік» А. Барянова, «Вас викликає Таймир» К. Ісаєва, О. Галича, «Макар Діброва» (разом з Г. Юрою) О. Корнійчука, «Без вини винуваті» О. Островського, «Учень диявола» Б. Шоу (всі – 1948), «Юліус Фучік» Ю. Буряківського, «Змова приречених» М. Вірти (обидва – 1949), «За горизонтом» І. Гайдаєнка, І. Беркуна, «Завтра вранці» О. Ільченка (обидва – 1950).

1926 – 27, 1930 – 31, 1940 – 60 – Нятко-Табачникова Поліна Мусіївна (1900 – 94) – актриса театру й кіно, педагог, народна артистка УРСР (з 1951), лауреат Державної премії СРСР (1948, 1950), актриса Молодого театру (1918 – 20), театрів Вінниці, Кам’янця-Подільського, «Березіль» (1923 – 24, Київ), Харкова, Одеси, Дніпропетровська, Артемівська, Миколаєва.

В театрі ім. І. Франка працювала 1920 – 22 (Вінниця), 1924 (Харків). З 1940 одночасно – викладач Київського інституту театрального мистецтва (1944 – 60 – доцент, завідувач кафедри), з 1958 – викладач студії при театрі ім. І. Франка.

Ролі в цьому театрі: Мавка («Лісова пісня» Лесі Українки), Котька («Кадри» І. Микитенка), Лола («Невідомі солдати» Л. Первомайського; всі – 1930), Олена («Постріл» О. Безименського, 1931), Катерина («В степах України» О. Корнійчука, 1940), Беатріче («Багато галасу даремно» В. Шекспіра, 1941), Марина Гордієнко, Степанида Орлова («Приїздіть у Дзвонкове», «Місія містера Перкінса в країну більшовиків» О. Корнійчука; обидві – 1945), Вчителька («Старі друзі» Л. Малюгіна), Дуняша «Вишневий сад» А. Чехова (обидві – 1946), Стара негритянка («Глибоке коріння» Дж. Гоу, А. Д’Юссо, 1947); Соколова («Останні» М. Горького), Марія Смерека («Макар Діброва» О. Корнійчука), Кручиніна («Без вини винуваті» О. Островського), Місіс Даджен («Учень диявола» Б. Шоу; всі – 1948), Олександра Олексіївна («Професор Буйко» Я. Баша), Христина Падера («Змова приречених» М. Вірти), Марія («Дванадцята ніч» В. Шекспіра; всі – 1949), Буфетниця («За горизонтом» І. Гайдаєнка, І. Беркуна), Федора («Завтра вранці» О. Ільченка), Ага Щука («Калиновий гай» О. Корнійчука; всі – 1950), Дунька («Любов Ярова» К. Треньова, 1951), Тітка Настя («Дніпрові зорі» Я. Баша), Пошльопкіна («Ревізор» М. Гоголя), Меланія («Єгор Буличов та інші» М. Горького; всі – 1952), Діана Михайлівна («Не називаючи прізвищ» В. Минка, 1953), Дружина секретаря облвиконкому («Крила» О. Корнійчука), Ганна Чихнюк («Вибачайте, коли ласка» А. Макайонка, 1954); Одарка Іванівна («Мовчати заборонено» В. Минка), Дергачова («Персональна справа» О. Штейна; обидві – 1955), Карпухіна («Дядечків сон» за Ф. Достоєвським, 1956), Мамаїха («Дума про Британку» Ю. Яновського, 1957), Хівря («На хуторі біля Диканьки» В. Минка), Гордиля [«Лиха доля» («Циганка Аза») М. Старицького; обидві – 1958], Ганна Петрівна («Не судилося» М. Старицького, 1959), Горпина Іванівна («Дівоча доля» Л. Дмитерка, 1960), Мадам Журден («Міщанин-шляхтич» Ж.-Б. Мольєра, 1962), Беатріче («Багато галасу даремно» В. Шекспіра, 1964) та ін.

1958 – 67, 1979 – 87 – Оглоблін Володимир Миколайович (1915 – 2005) – актор, режисер, заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1980), режисер, головний режисер театрів Києва, Харкова, Миколаєва.

Вистави в театрі ім. І. Франка: «Не називаючи прізвищ» В. Минка (1953), «Король Лір» В. Шекспіра (1959), «Дівоча доля» Л. Дмитерка (1960), «Фауст і смерть» О. Левади (1961), «Ну, й дітки ж…» М. Зарудного, «На дні морському» М. Руденка (обидві – 1962), «Острів твоєї мрії» М. Зарудного (1963), «Поєдинок» Л. Синельникова (разом з С. Данченком; 1980), «Моя професія – синьйор з вищого світу» Д. Скарначчі, Р. Тарабузі» (1981), «Благочестива Марта» Тірсо де Моліни, «Санітарний день» О. Коломійця (обидві – 1983), «Трибунал» А. Макайонка (1984), «Хвацький молодець – гордість західного краю» Дж. Сінга (1985), «Сімейний детектив» Л. Синельникова (1986), «Кабанчик» В. Розова (1987), «Васса Желєзнова» М. Горького (1989).

1964 – 2003 – Олексенко Марина Костянтинівна (дівоче прізвище – Герасименко; 1941 – 2003) – актриса, народна артистка УРСР (з 1985).

Ролі: Юлька («Сторінка щоденника» О. Корнійчука), Ганнуся («Зупиніться!» І. Рачади), Ісмена («Антігона» Софокла; всі – 1965), Марина («Патетична соната» М. Куліша, 1966), Юдіф («Урієль Акоста» К. Гуцкова), Галя («Спасибі тобі, моє кохання» О. Коломійця; обидві – 1967), Ярина («Мої друзі» О. Корнійчука, 1968), Марта («Коли мертві оживають» І. Рачади), Антігона («Антігона» Софокла; обидві – 1969), Інга («Солов’їна ніч» В. Єжова), Неля («Перший гріх» О. Коломійця), Любка («Голосіївський ліс» В. Собка; всі – 1970), Таня («Вірність» М. Зарудного), Дама третя («Житейське море» І. Карпенка-Карого), Рая («Пам’ять серця» О. Корнійчука), Анна («Ярослав Мудрий» І. Кочерги), Кассандра («Кассандра» Лесі Українки), Клара («Помста» А. Фредра; всі – 1971), Ваніна («Житейське море» І. Карпенка-Карого), Ольга («За дев’ятим порогом» О. Коломійця), Параша («Гаряче серце» О. Островського; всі – 1972), Тіна («Лавровий вінок» Л. Дмитерка), Мирослава, Василина («Дороги, які ми вибираємо», «Пора жовтого листя» М. Зарудного), Зінька («Дві сім’ї» М. Кропивницького), Тетяна («Здрастуй, Прип’ять» О. Левади; всі – 1973), Ярина («Таке довге, довге літо» М. Зарудного, 1974), Елеонора («Каса маре» Й. Друце), Тетяна («Суєта» І. Карпенка-Карого; обидві – 1975), Клавдія («Влада» А. Софронова), Секлета («За двома зайцями» М. Старицького; обидві – 1976), Женя («Тил» М. Зарудного), Леді Макбет («Макбет» В. Шекспіра), Єлизавета Драгоданоглу («Біля підніжжя Вітоші» П. Яворова; всі – 1977), Ліда («Дикий Ангел» О. Коломійця), Гастєва («Поєдинок» Л. Синельникова; обидві – 1978), Анна («Украдене щастя» І. Франка, 1979), Уляна («За Сибіром сонце сходить» М. Зарудного), Габі («Вісім люблячих жінок» Р. Тома; обидві – 1980), Оксана («Загибель ескадри» О. Корнійчука), Матільда («Моя професія – синьйор з вищого світу» Д. Скарначчі, Р. Тарабузі; обидві – 1981), Жаданка («Камінь русина» О. Коломійця, 1982), Марія («Регіон» М. Зарудного), Поліна («Трибунал» А. Макайонка; обидві – 1984), Валькірія («Рейс о 12-й» Д. Бедзика), Удовиця Квін («Хвацький молодець – гордість західного краю» Дж. Сінга; обидві – 1985), Юнона («Енеїда» за І. Котляревським), Марина («Сімейний детектив» Л. Синельникова; обидві – 1986), Юр’єва («Жіночий стіл у мисливському залі» В. Мережка), Коштелянова («Мазепа» Ю. Словацького; обидві – 1988), Олена Карпівна («Гріх» В. Винниченка), Мадам Карльє («Блез» К. Маньє), Сестра-хазяйка («Санаторійна зона» Ю. Михайлика, за М. Хвильовим; усі – 1990), Баба Наталя («Зимовий вечір» М. Старицького, Анфіса («Три сестри» А. Чехова; обидві – 1992), Настя («Патетична соната» М. Куліша), Векла («Огнений змій» Л. Яновської; обидві – 1993), Мадам Гельсет («Росмерсгольм» Г. Ібсена, 1994), Анфіса («Три сестри» А. Чехова, 1999), Міссіс Порт («Пігмаліон» Б. Шоу, 2000).

1964 – 2006 – Олексенко Степан Степанович (1941 – 2006) – актор театру й кіно, народний артист СРСР (з 1991).

Ролі в театрі ім. І. Франка: Полковник («Марина» М. Зарудного), Запорожець («Планета сподівань» О. Коломійця), Генерал Ділл («Зупиніться!» І. Рачади), Гемон («Антігона» Софокла), Полковник («Правда і кривда» М. Стельмаха; всі – 1965), Лука («Патетична соната» М. Куліша), Карелін, член ЦК партії есерів, Саблін («Шосте липня» М. Шатрова; всі – 1966), Урієль Акоста («Урієль Акоста» К. Гуцкова), Северин Дорош («Сині роси» М. Зарудного), Крицевий («Спасибі тобі, моє кохання» О. Коломійця), Олексій («Мої друзі» О. Корнійчука; всі – 1967), Яків («Старий» М. Горького), Золенберг «Коли мертві оживають» І. Рачади (обидві – 1968), Дон Сезар («Дон Сезар де Базан» А. Деннері, Ф. Дюмануара), Бородін («Солов’їна ніч» В. Єжова), Юрій («Пам’ять серця» О. Корнійчука), Вацлав («Помста» А. Фредра; всі – 1969), Гарібальді («Вірність» М. Зарудного), Аврорівець, Юрій («Правда», «Пам’ять серця» О. Корнійчука), Микита («Ярослав Мудрий» І. Кочерги), Долон («Кассандра» Лесі Українки; всі – 1970), Володя («Перший гріх» О. Коломійця), Брага («Сторінка щоденника» О. Корнійчука; обидві – 1971), Ремез («Дороги, які ми вибираємо» М. Зарудного), Осавул («За дев’ятим порогом» О. Коломійця), Вася, Хлинов («Гаряче серце» О. Островського; всі – 1972), Головань («Лавровий вінок» Л. Дмитерка), Чорний («Голубі олені» О. Коломійця), Роман («Дві сім’ї» М. Кропивницького; всі – 1973), Василь Кравченко («Незабутнє» О. Довженка), Іван («Таке довге, довге літо» М. Зарудного; обидві – 1974), Павелаке («Каса маре» Й. Друце, 1975), Байков («Влада» А. Софронова, 1976), Чупрун (Тил» М. Зарудного), Банко («Макбет» В. Шекспіра), Христо («Біля підніжжя Вітоші» П. Яворова; всі – 1977), Тадеуш («Суд і полум’я» В. Лизогуба, за І. Франком, 1978), Петро («Дикий Ангел» О. Коломійця), Михайло («Украдене щастя» І. Франка; обидві – 1979), Кармалюк («За Сибіром сонце сходить» М. Зарудного), Елегантний чоловік («Поєдинок» Л. Синельникова), Іван Войницький («Дядя Ваня» А. Чехова; всі – 1980), Рєпніков («Прощання в червні» О. Вампілова), Стрижень («Загибель ескадри» О. Корнійчука), Валлуто, Леоніда Папагатто («Моя професія – синьйор з вищого світу» Д. Скарначчі, Р. Тарабузі; всі – 1981), Кий («Камінь русина» О. Коломійця, 1982), Іль («Візит старої дами» Ф. Дюрренматта, 1983), Рамзін («Вибір» Ю. Бондарєва), Рахуба («Регіон» М. Зарудного), Комендант («Трибунал» А. Макайонка; всі – 1984), Павло Рубанчук («Рейс о 12-й» Ю. Бедзика), Мегон («Хвацький молодець – гордість західного краю» Дж. Сінга; обидві – 1985), Тарасов («Сімейний детектив» Л. Синельникова, 1986), Професор («Шиндаї» І. Афанасьєва), Майстер («Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим), Огородников («Кабанчик» В. Розова; всі – 1987), Дон Жуан («Камінний господар» Лесі Українки, 1988), Джеймс Тайрон («Подорож у ніч» Ю. О’Ніла, 1989), Сталинський («Гріх» В. Винниченка), Анарх («Санаторійна зона» Ю. Михайлика, за М. Хвильовим; обидві – 1989), Мсьє Клебер Карльє («Блез» К. Маньє, 1991), Подорожній («Зимовий вечір» М. Старицького, 1992), Пероцький («Патетична соната» М. Куліша, 1993), Ректор Кроль («Росмерсгольм» Г. Ібсена, 1994), Артист («Житейське море» І. Карпенка-Карого, 1995), Він («Камінь на камені» А. Гьонця), Баптіста, Граф Глостер («Приборкання норовливої», «Король Лір» В. Шекспіра; всі – 1997), Петербоно («Бал злодіїв» Ж. Ануя, 1998), Вершинін («Три сестри» А. Чехова, 1999) та ін.

1948 – 83 – Олексієнко Сергій Лук’янович (1917 – ?) – актор, заслужений артист УРСР (з 1974), актор Молодіжного театру в Києві (1946 – 48).

Ролі в театрі ім. І. Франка: Невідомий відвідувач («По той бік» А. Барянова), Боб Айзі («Глибоке коріння» Дж. Гоу, А. Д’Юссо), Чоловік своєї жінки («Вас викликає Таймир» К. Ісаєва, О. Галича), Шахтар Трохим Голуб («Макар Діброва» О. Корнійчука; всі – 1948), Фімус («Змова приречених» М. Вірти), Охрім («Доки сонце зійде, роса очі виїсть» М. Кропивницького; обидві – 1949), Стьопочка («Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого), Секретар сільради («В степах України» О. Корнійчука; обидві – 1950), Костюмов, Офіцер («Любов Ярова» К. Треньова; обидві – 1951), Хлестаков, Мишко («Ревізор» М. Гоголя), Тятін («Єгор Буличов та інші» М. Горького), Акінфієв («ПортАртур» І. Попова, О. Степанова; всі – 1952), Бойко («Земний рай» А. Васильєва, 1953), Сашко («Веселка» М. Зарудного), Петро, Скрипка («Чому посміхалися зорі», «Крила» О. Корнійчука), Олексій («Кров’ю серця» П. Пасєки, О. Свердлова), Лірник, Дмитро [«Лиха доля» («Циганка Аза»), «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці» М. Старицького], Офіціант («Філумена Мартурано» Е. де Філіппо; всі – 1954), Петро («Суєта» І. Карпенка-Карого), Куран («Король Лір» В. Шекспіра; обидві – 1959), Онисько («Фараони» О. Коломійця, 1961), Іван («Безталанна» І. Карпенка-Карого, 1965), Данішевський («Шосте липня» М. Шатрова (1966), Рибак («Спасибі тобі, моє кохання» О. Коломійця, 1967), Сторож («Старий» М. Горького), Левицький («Поступися місцем» В. Дельмар), Поручик («Для домашнього вогнища» І. Франка, інсценізація Ю. Бобошка, А. Драка; всі – 1968), Професор-лінгвіст («Солов’їна ніч» В. Єжова, 1969), Степанич («Старий» М. Горького), Хміль, Подушечка («Вірність», «На сьомому небі» М. Зарудного), Омелько («Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого), Людомир («Ярослав Мудрий» І. Кочерги), Агамемнон («Кассандра» Лесі Українки), Дід Варава («Робінзон Кукурузо» В. Нестайка), Ахмет («Маруся Богуславка» М. Старицького; всі – 1970), Перший аксакал («В ніч місячного затемнення» М. Каріма), Кругляков («Житейське море» І. Карпенка-Карого), Король М’ясоїд Х («Пригоди в королівстві М’ясопотамії» П. Кшесінського; всі – 1971), Ворохов («Солдатська вдова» М. Анкілова), Щербак («Лавровий вінок» Л. Дмитерка), Степан («Дві сім’ї» М. Кропивницького; всі – 1973), Демид («Незабутнє» О. Довженка), Опанас («Таке довге, довге літо» М. Зарудного), Німець-солдат («Молода гвардія» за О. Фадеєвим), Сусід, Вартовий («Котигорошко» А. Шияна; всі – 1974), Дід Йон («Каса маре» Й. Друце, 1975), Король («Яношик і королівна» А. Школьника, 1977), Садівник («Суд і полум’я» В. Лизогуба, за І. Франком, 1978), Мартин («Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого), Війт («Украдене щастя» І. Франка; обидві – 1979), Другий селянин («За Сибіром сонце сходить» М. Зарудного, 1980), Марчелло («Моя професія – синьйор з вищого світу» Д. Скарначчі, Р. Тарабузі, 1981); Верховний («Обочина» М. Зарудного, 1983) та ін.

1946 – 1981 – Омельчук Олексій Володимирович (1911 – 81) – актор, народний артист УРСР (з 1968).

Ролі: Василь Горленко, Бундівець («Приїздіть у Дзвонкове», «Правда» О. Корнійчука), Доронін («Старі друзі» Л. Малюгіна), Іван Туркенич («Молода гвардія» за О. Фадеєвим), «Минутка», шофер («Переможці» Б. Чирскова; всі – 1947), Нецвєтаєв («По той бік» А. Барянова), Кирпичников («Вас викликає Таймир» К. Ісаєва, О. Галича), Жора Арутюнянц («Молода гвардія» за О. Фадеєвим), Крісті («Учень диявола» Б. Шоу; всі – 1948), Чубатий («Професор Буйко» Я. Баша), Олексій («В степах України» О. Корнійчука), Степан Когут («Доки сонце зійде, роса очі виїсть» М. Кропивницького), Блазень («Дванадцята ніч» В. Шекспіра; всі – 1949), Націєвський («Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого), Василь Крим («Калиновий гай» О. Корнійчука; обидві – 1950), Секретар члена Реввійськради («Незабутній 1919-й» В. Вишневського), Віктор («Молодість» Л. Зоріна), Бурляй («Завтра вранці» О. Ільченка), Писар («Любов Ярова» К. Треньова; всі – 1951), Альоша («Дніпрові зорі» Я. Баша), Байрам («Честь сім’ї» Г. Мухтарова), Барон Танака («Порт-Артур» І. Попова, О. Степанова; всі – 1952), Калина («Крила» О. Корнійчука, 1954), Вайонен («Оптимістична трагедія» В. Вишневського), Дарчук, професор («Гість з того світу» Л. Гаркуші), Абрам 1731ФРАНКА ІВАНА ПЛОЩА Шапіро («Банкір» О. Корнійчука), Райєсмік («Блудний син» Е. Раннета), Опанас [«Лиха доля» («Циганка Аза») М. Старицького; всі – 1959]; Парфен Щупак [«Мертвий бог» («Чужий дім») М. Зарудного], Козеліус, писар («Свіччине весілля» І. Кочерги; обидві – 1960), Ковель («Міщанин-шляхтич» Ж.-Б. Мольєра), Отто Венцель («На дні морському» М. Руденка), Маккензі, генерал («Гра без правил» Л. Шейніна; всі – 1962), Дончук («У неділю рано зілля копала» О. Кобилянської), Карпо Морж («Чому посміхалися зорі» О. Корнійчука), МурадГірей («Де тирса шуміла» А. Шияна; всі – 1963), Магура («Марина» М. Зарудного), Монато («Багато галасу даремно» В. Шекспіра; обидві – 1964), Перший сват («Безталанна» І. Карпенка-Карого), Генріх Рахенау («Зупиніться!» І. Рачади), Кисель («Правда і кривда» М. Стельмаха), Шильмен («Повпред» І. Шведова; всі – 1965), Стальський («Перехресні стежки» за І. Франком), Ленін («Шосте липня» М. Шатрова; обидві – 1966), Гулька («Мої друзі» О. Корнійчука, 1967), Старий («Старий» М. Горького), Мичківський («Сині роси» М. Зарудного), Гірш, ревізор поліції («Для домашнього вогнища» І. Франка, інсценізація Ю. Бобошка, А. Драка; всі – 1968), Кузовкін («Солов’їна ніч» В. Єжова), Білик («Горлиця» О. Коломійця; обидві – 1969), Павлуша, Дід Варава («Робінзон Кукурузо» В. Нестайка; обидві – 1970), Слуга («Людина з Ламанчі» Д. Вассермана, Дж. Деріона), Хміль («Вірність» М. Зарудного), Другий аксакал («В ніч місячного затемнення» М. Каріма), Сашко Чиж («Мої друзі» О. Корнійчука; всі – 1971), Абракуль («За дев’ятим порогом» О. Коломійця), Силан («Гаряче серце» О. Островського; обидві – 1972), Дід Савелій («Солдатська вдова» М. Анкілова), Вічний («Голубі олені» О. Коломійця), Каніфоль («Волинщик із Стракониць» Й. Тила; всі – 1973), Купріян Хуторний («Незабутнє» О. Довженка), Каїтан («Таке довге, довге літо» М. Зарудного; обидві – 1974), Терентій Васильович, Круглик («Під високими зорями» М. Зарудного; обидві – 1975), Свистіков («Тіні» М. Салтикова-Щедріна, 1976), Рак-Раєвський («Перстень з діамантом» О. Левади), Воротар («Макбет» В. Шекспіра), Йожеф, стражник («Яношик і королівна» А. Школьника; всі – 1977), Граф Торський («Суд і полум’я» В. Лизогуба, за І. Франком, 1978), Самокрут («Маестро, туш!» М. Зарудного), Протасій («Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого; обидві – 1979) та ін.

1930 – 63 – Осмяловська Катерина Олександрівна (1904 – 97) – актриса театру й кіно, народна артистка УРСР (з 1951); актриса київського Першого українського драматичного театру ім. Т. Шевченка (1920 – 26), Одеського державного драматичного театру (1926 – 30).

Ролі в театрі ім. І. Франка: Юлія Булатович («Кадри» І. Микитенка, 1930), Еліза («Штурм» О. Корнійчука), Гретхен («Справа честі» І. Микитенка), Лола («Невідомі солдати» Л. Первомайського; всі – 1931), Марія («Дівчата нашої країни» І. Микитенка, 1932), Графиня («Весілля Фігаро» П. Бомарше), Оксана («Загибель ескадри» О. Корнійчука; обидві – 1933), Наташа («Чудесний сплав» В. Кіршона), Ліда («Платон Кречет» О. Корнійчука), Улька («Бастилія Божої матері» І. Микитенка; всі – 1934), Оля («Соло на флейті» І. Микитенка), Ольга («Початок життя» Л. Первомайського), Жанна Барб’є («Інтервенція» Л. Славіна; всі – 1935), Віра («Останні» М. Горького), Софія («Безталанна» І. Карпенка-Карого; обидві – 1936), Наташа, Чайка, дочка директора банку («Правда», «Банкір» О. Корнійчука; обидві – 1937), Марія Антонівна («Ревізор» М. Гоголя), Нателла («Честь» Г. Мдівані), Єлизавета Валуа («Дон Карлос» Ф. Шіллера; всі – 1938), Соломія («Богдан Хмельницький» О. Корнійчука, 1939); Оксана («Доки сонце зійде, роса очі виїсть» М. Кропивницького), Анна Павлівна («Страшний суд» В. Шкваркіна; обидві – 1940), Наташа («Суєта» І. Карпенка-Карого), Геро («Багато галасу даремно» В. Шекспіра; обидві – 1941), Марія («Хрещатий яр» Л. Дмитерка, 1944), Марія, лейтенант («Генерал Ватутін» Л. Дмитерка), Зіна Придорожна («Приїздіть у Дзвонкове» О. Корнійчука), Тоня («Старі друзі» Л. Малюгіна), Шейла («Він прийшов» Дж. Б. Прістлі; всі – 1946), Дженевра («Глибоке коріння» Дж. Гоу, А. Д’Юссо, 1947), Попова («Вас викликає Таймир» К. Ісаєва, О. Галича), Марія Барильченко («Житейське море» І. Карпенка-Карого), Корінкіна («Без вини винуваті» О. Островського), Анна («Украдене щастя» І. Франка; всі – 1948), Фучікова («Юліус Фучік» Ю. Буряківського), Рейчел («Змова приречених» М. Вірти), Віола, Себастьян («Дванадцята ніч» В. Шекспіра; всі – 1949), Вольська, радистка («За горизонтом» І. Гайдаєнка, І. Беркуна), Надія («Калиновий гай» О. Корнійчука; обидві – 1950), Інгрід («На грані ночі і дня» А. Якобсона, 1951), Лілі («Земний рай» А. Васильєва), Одарка («Дай серцю волю, заведе в неволю» М. Кропивницького; обидві – 1953), Ганна Падолист («Крила» О. Корнійчука, 1954), Марина Тайга («Банкір» О. Корнійчука, 1956), Каріакулі («Острів Афродіти» А. Парніса, 1961) та ін.