Плащаниця. 1545 р.

Плащаниця. 1545 р.

Розмір зображення: 800:579 піксел

Плащаниця 1545 року, яка, можливо, походить з районів України, що межують з Молдавією, і зберігається зараз у Державному музеї українського образотворчого мистецтва УРСР у Києві, відрізняється від розглянутих багатством і, так би мовити, картинністю своєї композиції. Велику прямокутну площину її обведено вузеньким бордюром орнаменту і заповнено добре закомпонованими постатями, що згрупувалися навколо центральної фігури Христа, що лежить. У кутах плащаниці блакитною смужечкою в чверть кола відбито площини, на яких вигаптовано символічні зображення чотирьох євангелістів. Рисунок постатей на всіх чотирьох кутах виконано темним червоно-коричневим шовком, який дуже добре виявляє контур площин і декоративну вишуканість силуетів.

Світле гаптування добре виділяється на пурпурному тлі плащаниці. Ніде немає інтенсивних кольорів. Шляхетною стриманістю відзначається колористична гама, побудована на тонких співвідношеннях світлих і темних вохристо-золотистих і сіро-блакитних плям. М’який блиск золота окремих площин постатей урізноманітнюється світлотіньовою грою поверхні гаптування, що дає ніби муарові переливи. Цього ефекту досягнуто застосуванням кількох прийомів у закріпленні ниток, завдяки яким утворюється узор «в ялинку», «навскісний» чи «квадратний сітчастий», а іноді й комбінований.

На вузенькій орнаментальній смужці, що обводить плащаницю, вигаптувано стилізований візантійський трилисник, стебла якого, оригінальне переплітаючись, утворюють маленькі ромбики й великі кола з восьмипелюстковими розетками. Ця облямівка якнайкраще пасує до тонко знайденої композиції сцени (с. 404 – 405).

Плащаниця. 1545 р. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 403.