Дароханительниця, 1 пол.18 ст.

Розмір зображення: 593:800 піксел

В золотарстві поширені також народні мотиви. Наприклад, на скромній дарохранильниці, що трактована в образі звичайної селянської хатини з двоскатним дашком (ДМУМ, № 95), задню й передню стінки, а також схили покрівлі оздоблено квітами в горщиках. Від стовбура квітів на всі боки відходять гілки з квітами й стилізованим листям, які своїми м’якими еластичними вигинами заповнюють увесь простір. На жаль, ні прізвища майстра, ні дати на дарохранильниці немає, але характер малюнка, та й сама форма речі говорять про її українське походження. Зроблена вона десь наприкінці XVII або на початку XVIII ст. Мотив «квіти в глечику», як відомо, зустрічається на українських килимах, рушниках тощо. Цей мотив повторюється і в заставках рукописних книг XVII ст., зокрема в «Служебнику» Мукачівського монастиря, в євангелії з Дрогобиччини та в інших рукописах [Я. П. Запаско, Орнаментальне оформлення української рукописної книги, К., 1960, стор. 121, 123].

Срібна гробниця, гравірована, в формі селянської хати. Перша половина XVIII ст. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР, № 95

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 101.